Hur ska jag bli av med min svartsjuka?

Jag hade en väldigt besvärlig barndom med en ensamstående mamma som var alkoholist. Ibland kunde jag bo hos mormor men när hon blev sjuk så...

Jag hade en väldigt besvärlig barndom med en ensamstående mamma som var alkoholist. Ibland kunde jag bo hos mormor men när hon blev sjuk så gick inte det. Min mamma umgicks med många olika män. Det var ofta fyllebråk och jag råkade också illa ut. Hela skoltiden var en katastrof för mig och jag var ofta mobbad.

 

Jag tror att min barndom präglat mig som vuxen. Jag har svårt att lita på någon. Jag är gift och ofta svartsjuk på min man utan att jag egentligen behöver vara det. Jag vill att vårt äktenskapet ska fungera men allt förpestas av denna ogrundade svartsjuka. Hur ska jag bli kvitt oron och dessa mörka tankar?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Svartsjuka är ett jobbigt problem både för den som själv är drabbad och för den som blir utsatt för det, oftast en partner.

 

Varför man utvecklar svartsjuka kan vara svårt att veta, en del kan beskriva en historia som den du upplevt och det kan vara en orsak. Andra tror sig veta att deras svartsjuka startade efter att de blev svikna eller bedragna av en partner i en tidigare relation. Det som är gemensamt för många som lider av svartsjuka är att de ogillar hur de reagerar och vad de utsätter sin partner för men de känner trots det inte att de kan kontrollera känslorna.

 

I en enskild situation startar svartsjukan ofta med att partnern säger eller gör något som sätter igång oron. Det kan vara att partnern pratar om en person som han eller hon tycker är intressant eller berättar om en aktivitet som ska göras eller just gjorts, men det kan också vara mer subtila beteenden som att partnern ser hemlighetsfull ut eller tycks vara frånvarande. Den som är svartsjuk börjar då undra vad som pågår och får inte sin oro stillad om inte partnern lugnar på rätt sätt.

 

Vanligt är att partnern behöver bedyra att inget konstigt ägt rum, avstår från att delta i aktiviteter eller visar upp mejl eller sms för att bevisa att det finns någon anledning till svartsjuka. Bara då stillas oron men tyvärr bara för just det tillfället. Nästa gång något liknande inträffar är oron tillbaka.

 

Ofta eskalerar svartsjuka på så sätt att det blir fler och fler saker som kan trigga igång den och det blir svårare och svårare att bli lugnad. Man kan säga att man hamnar i en ond cirkel. Dessutom brukar den som ofta blir utsatt för svartsjuka också förändra sina beteenden för att inte göra något som kan trigga igång oron. Kanske börjar han eller hon dölja brev och mejl eller undviker att berätta om saker som hänt. För den som är svartsjuk kan dessa förändringar i sig bli nya tillfällen till svartsjuka och den onda cirkeln fortsätter.

 

De allra flesta som lider av svartsjuka tycker att det är mycket svårt att komma tillrätta med den på egen hand och söker därför professionell hjälp. Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) vid svartsjuka går ut på att bryta den onda cirkeln och det kan göras på olika sätt. Exakt hur det görs är svårt att säga generellt då behandlingen planeras för varje enskild individ utifrån att en noggrann analys av vad som triggar oron, hur den yttrar sig och hur den lugnas. Vanliga inslag i behandlingen är att avstå från kontroller av partnern och att lära sig strategier för att hantera sin oro. Inte sällan får även partnern vara delaktig i behandlingen eftersom han eller hon påverkas av problemet men också kan vara stöd i att försöka komma tillrätta med det.

 

Mitt råd till dig är därför att du vänder dig till en psykolog och påbörjar en behandling för att komma till rätta med din svartsjuka. I samma behandling kan du säkert också få hjälp att bearbeta dina negativa erfarenheter från barndomen. Behandlare som arbetar med KBT kan du hitta på www.kbt.nu.

Scroll to Top