• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag få min sambo att sluta dricka?

  Min sambos alkoholmissbruk håller på att ta död på mig. Jag vet inte hur jag ska bete mig gentemot honom när han håller på att dricka. Han säger hela tiden, att nu ska han sluta, nu ska det bli en vit vecka. Men så går det kanske två eller tre dagar och så är det färdigt igen.

   

  Vi har varit tillsammans i snart 15 år. Han har alltid festat till på fredagar och lördagar. Någon gång blev det kanske för mycket med trötta söndagar som följd och det hände att jag var ledsen för att vi inte kunde utnyttja helgen på vettigare sätt än att sitta hemma eftersom han var bakfull.

   

  Men under alla år han arbetade så skötte han det. Någon gång kunde det bli ett par öl mitt i veckan men han gick alltid till jobbet nästa dag.

  När han blev arbetslös för sex år sedan blev det vanligare och vanligare att han "tog ett järn" mitt i veckan. Och så blev det nästa dag igen. Allt detta har nu bara blivit värre och värre.

   

  Han har aldrig slagits eller varit elak mot mig när han är full. Så det finns inga problem av den typen. Men när jag går till jobbet på morgonen och han ligger och snarkar till långt fram på dagen, så vet jag inte hur han är när jag kommer hem. Nu är han onykter nästan dagligen.

  Jag orkar snart inte mera. Hjälp, vad ska jag göra? Jag vill så gärna hjälpa honom men hur är det möjligt när han aldrig håller vad han lovat?

  Psykolog Liv Svirsky svarar:

  Att leva med en person som har ett missbruk är väldigt jobbigt, så att du upplever situationen som närmast outhärdlig är lätt att förstå. Mitt första råd är att din sambo skulle behöva hjälp för att komma tillrätta med sitt missbruk. Jag vet ju inte om han redan fått någon behandling och i så fall vilken sort, men föreslår att ni vänder er till en missbruksenhet där ni bor för att se vad de kan erbjuda er.

   

  Om du inte vet var en sådan finns på just din ort kan du kontakta husläkaren som säkert kan guida dig och er båda rätt. En del personer som missbrukar har positiva erfarenheter av Anonyma Alkoholister, AA. På deras hemsida (www.aa.se) kan du läsa mer om deras verksamhet och om vad som finns i närheten där ni bor.

   

  Det är inte ovanligt att personer som lider av missbruk är ovilliga att söka hjälp. Det kan finnas flera skäl till det, till exempel att personen inte själv har insikt i problemets allvar eller att han eller hon förnekar det eftersom det väcker starka känslor av skam. Även här kan jag bara ge dig allmänna råd, då jag inte vet hur det ligger till för din sambo.

   

  Det första steget är naturligtvis att prata med den som missbrukar när han eller hon är nykter. I ett sådant samtal kan man bland annat prata om sin oro, den sorg man kan känna över att se sin partner må dåligt och hur starkt man själv påverkas av att ens partner missbrukar. Ofta fungerar sådana samtal bäst om man försöker vara så ärlig som man kan utan att bli för arg eller skuldbeläggande.

  Man kan också vara tydlig med hur viktigt man anser det vara att den som missbrukar söker vård, att det kanske till och med är en förutsättning för att relationen ska kunna fortgå.

   

  Om du orkar och kan erbjuda dig att hjälpa till att hitta rätt behandling och att vara ett stöd genom den, så kan det i vissa fall också göra vägen dit enklare.

  Att leva med en person som missbrukar är som sagt mycket jobbigt och du kan behöva hjälp även för egen del för att veta hur du ska förhålla dig till det som sker och vad du kan göra om din sambos missbruk fortsätter eller om han inte går med på att söka hjälp. Ibland kan missbruksenheter erbjuda behandling till anhöriga.

   

  Ett annat alternativ är Al-anon som är en systerorganisation till AA som har gruppverksamheter för anhöriga och som uppskattas av många. Det kan du läsa mer om på www.al-anaon.se.

  Behandling och professionell hjälp är naturligtvis det viktigaste i en situation som den du och din sambo befinner er i, men ibland kan det också kännas bra att få ta del av andras erfarenheter av liknande situationer. Ett sätt att göra det på är att läsa böcker om ämnet. Om du tror att det skulle hjälpa dig tycker jag att du ska gå till närmaste bibliotek eller bokhandel och be dem om boktips.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!