För ett tiotal år sedan gav jag min son fjällstugan, som min farfar en gång i tiden med egna händer byggde med milsvid utsikt över nejden, på villkoret att stugan skulle vara enskild egendom. Tanken med detta var dels att min svärdotter inte vid en eventuell skilsmässa skulle få någon del i den, men också att deras son och enda barnet, skulle ärva denna före sin mor.
Nu, när min son hastigt har gått bort, berättade mitt barnbarn att det inte blir så att det är han som ärver stugan utan hans mor, vilket känns helt fel. Jag förstår ingenting. Stugan var ju min sons enskilda egendom. Kan jag ta tillbaka min gåva och istället nu ge stugan till mitt barnbarn eller kan man på annat sätt komma ifrån detta?
Du är säkerligen inte ensam om din uppfattning om effekten av villkoret om enskild egendom vid din sons frånfälle! Om ditt barnbarn inte hade varit din sons och sonhustrus gemensamma barn utan sonens särkullbarn, hade det blivit just så som du önskade dig, nämligen att han hade ärvt fjällstugan före sin (i det fallet) styvmor. Men nu är han ett gemensamt barn och enligt lag ärver din svärdotter allt efter din son oberoende om detta är giftorättsgods eller enskild egendom.
På frågan om du kan återta gåvan är svaret ett klart nej. Men om din svärdotter också tycker att sonen ska få stugan, kan hon vid bouppteckningen avstå från att ärva denna och då ärver sonen den istället. Skulle det vara för sent för detta kvarstår alternativet att hon själv har möjlighet att ge sin son stugan i gåva.