• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför påpekas inte faran i annonserna?

  Jag är absolut inte emot hälsokost – tvärt om. Men bara för att ett naturmedel är godkänt betyder det inte att det är ofarligt, vilket många tror. Dessutom är det många som blandar naturmedel med vanliga läkemedel. Varför påpekas det aldrig, i vare sig annonser eller hälsobutiker, att vissa preparat ej bör tas ihop med vissa läkemedel, till exempel rysk rot och blodtrycksmedicin, samt röd solhatt och blodtrycksmedicin?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Du har helt rätt, det finns en del kombinationer som är mindre lämpliga. Företagen har inga krav på sig att detta måste anges i marknadsföringen. Däremot ska de alltid hänvisa till produktens bipacksedel för mer information. Där anges kända biverkningar, interaktioner med andra produkter och annan bra information. Detta finns också att läsa i Fass.


  Läkemedelslagen ställer inte krav på företagen att testa hur olika naturläkemedel kan påverka varandras effekt (interaktion) vid samtidig användning, eller intag av föda eller vanliga läkemedel.

  Det finns dock en del kända interaktioner, till exempel johannesört, som man vet kan medverka till försämrad eller utebliven effekt av vissa läkemedel. Likaså kan naturprodukter som innehåller Ginkgo Biloba, vitlök och fiskolja (omega 3-fettsyror) påverka blodets blödningsbenägenhet. Om man till exempel behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran ska man inte äta produkter som innehåller johannesört och omega 3 eftersom det kan leda till minskad effekt av Waran.

  Läs bipacksedeln för att ta reda på vad som gäller för just ditt preparat!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!