Jag har gått nio dagar över tiden idag och gjort två negativa graviditetstester. Jag brukar vara ganska regelbunden, men mensen verkar inte vilja komma denna gången. Kan jag ha kommit i ett tidigt klimakterium? Jag fyller 42 år nästa månad. Vilka är de första symptomen på klimakteriet?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Har du haft regelbundna menstruationer fram tills nu och bara är 42 år gammal är det nog inte klimakteriet det handlar om. Mer sannolikt är att du bara hoppar över en mens.

Man säger att en kvinna har kommit i klimakteriet om hon varit utan sin menstruation i mer än ett år. Klimakteriet inträffar normalt någon gång mellan 40 och 60 års ålder och medelåldern för en kvinnas sista mens är 51 år.

Vanligtvis föregås klimakteriet av en period med oregelbundna blödningar. Det kan bli allt längre intervaller mellan menstruationerna, men de kan också komma tätare och blödningarna kan både bli besvärligt rikliga och långdragna – eller tvärtom mycket sparsamma. Denna period kan vara i många år.

Längden på perioden med blödningstrassel beror på hur hormonsvängningarna i kroppen ser ut och hur snabbt hormonnivåerna sjunker. Vid någon tidpunkt blir hormonnivåerna så låga att menstruationerna helt uteblir. Vanligtvis är det först då som man börjar få klimakteriesymptom, som vallningar och svettningar. Dessa besvär beror helt och hållet på de sjunkande östrogennivåerna.

Det är inte alla kvinnor som känner av det där med vallningar och svettningar. Tio procent känner inget alls, medan tio procent har svåra besvär i mer än tio år. Resterande 80 procent har besvär men av varierande svårighetsgrad och längd.

Sedan finns det en hel rad med symptom som ofta kommer ungefär samtidigt som klimakteriet, men som man inte är helt säker på egentligen är hormonberoende eller helt enkelt bara beror på att dessa besvär blir vanligare med åldern.

Vi pratar då om viktökning, torr hud, minskad sexlust, nedstämdhet, sömnproblem och koncentrations- och minnessvårigheter.

Några år efter att menstruationerna uteblivit och östrogenerna under en längre tid har legat lågt kan man börja känna av torra, sköra slemhinnor i underlivet. Här har man däremot en helt klar koppling till östrogenbristen och man kan få mycket god effekt av lokal östrogenbehandling.

Det är också väldigt viktigt att komma ihåg att det är först när man är över 50 år och inte har haft mens på mer än ett år som man helt säkert inte längre kan bli gravid. Detta även om risken så klart blir mindre redan efter 40 och minskar allt eftersom åren går.

Vill du vara helt säker på att inte råka ut för en oönskad graviditet måste du alltså fortsätta att använda dig av en säker preventivmetod i många år till!