Min man dog i höstas och bouppteckningen är just klar. Det finns både särkullbarn till min man och gemensamma. Jag vet att våra egna får vänta tills även jag är borta med att få ut sina farsarv, men eftersom det finns tillräckligt med tillgångar i boet vill jag ge även våra egna barn deras farsarv eller en del av det. Särkullbarnen ska ha ut allt sitt genast.
1. Kan jag skriva att arvet ska vara mina barns enskilda egendom? Det är ju på sätt och vis en gåva från mig, eftersom jag kan göra vad jag vill med det utom att skriva testamente.
2. Har det någon betydelse om jag ger hela farsarvet på en gång eller om de får en del av det nu, till exempel hälften?
Om du redan vid bouppteckningen hade avstått hela dina barns farsarv eller en del av detta hade detta måst ske villkorslöst, vilket skulle ha inneburit att du inte hade kunnat uppställa villkor om att barnens farsarv ska vara enskild egendom.
När du nu istället väljer att göra överföringen till dina barn via en gåva utgör detta inte deras farsarv, utan betraktas istället som ett förskott på det kommande arvet efter dig och då kan du uppställa villkor om att detta ska vara deras enskilda egendom.
Om du sedan väljer att ge en gåva motsvarande vad deras halvsyskon får, eller bara en del av detta, har ingen betydelse. Glöm bara inte att upprätta ett gåvobrev med villkor om att gåvan ska vara barnens enskilda egendom.