Jag är 46 år och fick just min enda kvarvarande äggstock bortopererad på grund av en godartad cysta. Jag fick Divina Plus utskrivet på sjukhuset och läkaren sa att jag bör ta östrogen i fem år, att jag är för ung för att komma i klimakteriet.
Men min gynekolog anser att jag bör ta så låg dos östrogen som möjligt under så kort tid jag kan, eftersom det är dumt att tillföra kroppen kemiska medel.
Jag vet varken ur eller in, det finns så mycket motsägelsefull information om detta. Jag har till exempel läst att i andra länder använder man naturligt, ej syntetiskt, östrogen och att det inte ska ge cancerrisk. Vad anser du? Vad kan jag vänta mig närmsta veckorna – kommer jag att må jättedåligt? Allt gick så fort och jag behöver verkligen diskutera detta med en expert på tidigt klimakterium, men hur hittar men en sådan?
Egentligen har både din opererande doktor och din egen gynekolog rätt. Det man framför allt oroar sig för när man tar östrogener i klimakteriet är den något ökade risken för bröstcancer vid långvarig behandling som pågår mer än 5-10 år.
Riskökningen är liten men det är helt rätt att den ökar med längden på behandlingen, så det är ju korrekt att man ska använda så låg dos östrogen som möjligt under så kort tid som möjligt om man vill minimera risken för bröstcancer.
Men å andra sidan vet man att kvinnor som tidigt blir av med sina äggstockar och därmed sina östrogener har en ökad risk för benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar.
Man brukar därför rekommendera kvinnor som blir av med bägge sina äggstockar vid unga år att ta östrogentillskott åtminstone fram tills de blir cirka 50 år gamla. Att man valt just den åldersgränsen beror på att detta är medelåldern för när en kvinna normalt kommer i klimakteriet och östrogenerna naturligt sjunker. Därefter får man på vanligt sätt utvärdera för och nackdelar med fortsatt östrogentillskott.
När man kommit upp i 50-årsåldern vill man för det första ha en anledning till att inleda eller fortsätta östrogenbehandling. Detta gäller i första hand symptom som helt klart är beroende på sjunkande östrogennivåer, som kraftiga vallningar, svettningar och sömnsvårigheter.
Ett annat skäl att överväga östrogentillskott är svår benskörhet där det av olika skäl inte fungerar med annan behandling. Vid dessa symptom och problem vet man säkert att östrogentillskott kan ge en god lindring och hjälp för besvären.
Man försöker sedan hitta lägsta verksamma dos och fortsätter behandlingen så länge det behövs men så kort tid som möjligt. Då och då, kanske vartannat år, gör man ett försök att avsluta behandlingen och utvärderar detta.
Mår man bra utan östrogener behöver man inte fortsätta. Och har man inga som helst klimakteriebesvär eller svår benskörhet efter 50-årsåldern brukar man inte rekommendera östrogentillskott eftersom det bara ger en riskökning utan att några säkra fördelar.
Det görs mycket forskning angående olika varianter av naturliga och syntetiska hormoner utan att man för närvarande har hittat några avgörande skillnader avseende cancerrisk mellan olika behandlingstyper. Vi hoppas på att få mer klarhet i denna fråga i framtiden.
Fortsätt med östrogener fram till 50 års ålder och känn sedan efter hur du mår utan. Får du då mycket besvär kan du välja att fortsätta med östrogenerna. Riskerna under de första 5-10 åren är mycket små.
Är du tveksam till hormontillskott kan du naturligtvis redan nu avvakta med behandlingen och se hur du mår. Det går inte att i förväg räkna ut om du kommer att märka av dina sjunkande östrogennivåer eller inte. Kanske tillhör du den gruppen kvinnor som inte får några som helst besvär utan mår precis som vanligt.
Beställ ny tid hos din gynekolog för diskussion och information om vinster respektive risker med östrogenbehandling vid din ålder och senare i livet. När du väl samlat all information gäller det att ta ett beslut som för dig blir en bra balans mellan för- och nackdelar med östrogentillskott.