När min hustru avled 1985 fanns det inget testamente, men vår dotter lät mig sitta kvar i huset samt med allt annat. För mig och min dotter var det en självklarhet att jag inte skulle behöva lämna hus och hem!
Men nu har allt förändrats genom att min dotter omkom i en olyckshändelse utomlands. Hennes make sedan ett år tillbaka gör nu gällande att han har rätt att kräva hennes hälftendel i allt det jag har idag eftersom han enligt lag ärver allt efter henne! Men är detta verkligen rätt? Har hört att gemensamma barn inte längre kan kräva ut något efter den först avlidne föräldern och då kan väl inte heller hennes make göra detta?
Det är i och för sig korrekt uppfattat att gemensamma barn allt sedan 1988 inte har någon möjlighet att kräva ut något, när den förste av deras gifta föräldrar avlider, men denna lag omfattar endast de dödsfall som ägt rum efter 1988 och inte dödsfallen dess för innan.
Eftersom din hustru avled före 1988 så gäller den gamla lagen, som sa att gemensamma barn hade en omgående arvsrätt. Nu valde din dotter att inte kräva ut sitt morsarv utan lät dig sitta kvar i ett oskiftat dödsbo, i vilken din dotter enligt då gällande lag hade en hälftenandel.
Eftersom din dotters make nu ärver allt efter henne inklusive hennes andel i din frus oskiftade bo, har han därför möjlighet kräva ut hennes morsarv.