Jag har besvär med att näsan rinner hela tiden då jag är ute. När jag äter kommer det droppar hela tiden från näsan. Jag skäms så för detta och det känns som om jag inte kan vistas bland folk längre. Folk blir rädda och tror att jag är förkyld men det är jag ju inte alls. Jag tycker också det känns på kvällarna när jag ligger ner att det rinner ner i halsen. Behöver ofta harkla mig. Finns det någon enkel bot för mitt problem så jag kan vistas bland folk igen?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det mest sannolika utifrån din beskrivning är att du har en besvärlig så kallad gubbsnuva. Nu vet jag inte hur gammal du är, men det brukar drabba personer från medelåldern och uppåt. Även kvinnor kan drabbas trots namnet. Besvären brukar, precis som du beskriver, bli värre när man äter, eftersom näsans slembildning ökar då salivbildningen ökas. Salivbildningen stimuleras normalt då vi äter och nervsignalerna till spottkörtlarna spiller vid gubbsnuva över sin aktivitet på nässlemhinnan. Orsaken till detta är inte klar.

Andra orsaker till snuva, som inte har med förkylning att göra, kan vara starka dofter, ändringar i temperatur och luftfuktighet, överkänslighet mot trycksvärta i tidningar, ämnet formalin som finns i spånplattor.

Det finns effektiv lindring av gubbsnuva genom en receptbelagd nässpray som heter Atrovent nasal. Effekten kommer efter cirka en halv timme och kan sitta i 4–6 timmar. Det rör sig om ren symtomlindring och det finns ingen effekt på bakomliggande orsak.

Om du även har nästäppa hjälper dock inte denna medicin. Det kan vara fråga om en samtidig kronisk inflammation i nässlemhinnan eller i svåra fall näspolyper och då ska man i första hand utreda vad besvären beror på. Då brukar man använda kortisonspray som man får på recept av sin läkare. Den ska tas kontinuerligt varje dag under några veckors tid för att man ska märka av effekten. Däremot ska man vid denna typ av nästäppa aldrig använda vanliga receptfria nässprayer som är avsedda för tillfälligt bruk vid förkylning, till exempel Nezeril. Dessa kan nämligen, efter ett par veckors regelbundet användande, istället öka nästäppan och dessutom vara mycket svåra att vänja sig av med.

Om snuvan är förknippad med klåda, nysningar eller nästäppa tycker jag att det är bra att göra en allergiutredning för att säkerställa att man inte är allergisk mot exempelvis damm, kvalster eller mögel. Då är behandlingen i första hand att undvika kontakt med dessa ämnen och i andra hand allergiläkemedel i form av nässpray eller tabletter. Jag rekommenderar att du beställer tid på din vårdcentral för en undersökning.