• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan njuren skadas av Mulberry?

  Jag är 82 år gammal och har bara en njure, då den andra är bortopererad. Jag har läst om något som heter Mulberry, som man kan gå ner i vikt av. Kan det vara skadligt för den njure jag har kvar att ta Mulberry? Det är lite högt värde på den (127).

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Produkten Mulberry innehåller mullbär som länge har använts i traditionellt bruk. Mulbärsbladen har använts som te i Japan i över 750 år och har en lång tradition bakom sig som hälsofrämjande dryck.

  Inuti mullbärsbladen finns ett ämne som kallas DNJ. Det är ett naturligt ämne som gör att sockret och stärkelsen inte upptas så lätt i blodet. DNJ kan därför medverka till att minska omvandlingen av socker och stärkelse till glukos, vilket stabiliserar blodsockret och minskar upptaget av kalorier efter måltider.


  Enligt traditionell kinesisk medicin anses mullbär vara bra för njurarnas funktion. Jag kan inte hitta någonstans att det skulle vara skadligt för din kvarvarande njure.

  Som alltid rekommenderar jag att kosttillskott som detta kombineras med en näringsriktig kost, motion och en i övrigt hälsosam livsstil.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!