Jag är en 70-års kvinna som har en lång historia med urinvägsinfektioner. Förr fick man Sulfapral som hjälpte direkt. Numera får jag den ena penicillinkuren efter den andra.
Min man och jag bor sedan några år halvårsvis på Cypern för att slippa de långa kalla vintermånaderna. Här börjar dock mina urinbesvär. Efter en knapp vecka kommer den första och sedan fortsätter det under hela vistelsen. Förra året drabbades jag tio gånger! Detta är mycket tröttande och dessutom gör det ju så ont och det kommer till och med blod.
Jag har undvikit att bada i havet och aldrig någonsin i en bassäng. Kan man surgöra urinen på något sätt? Vattnet här på Cypern har ju annat pH än i Sverige och man måste ju dricka så mycket i värmen. Jag börjar tro att det är vattnet som är boven. Finns det något jag kan göra? Jag vill ju inte äta penicillin i sex månader.
Oturligt nog är det så att en del personer lättare får urinvägsinfektion än andra och risken ökar om man fått upprepade antibiotikakurer som stört den normala bakteriekulturen. Urinvägsinfektion är en av de allra vanligaste infektionerna, särskilt hos kvinnor. Högst två urinvägsinfektioner på ett år räknas som helt normalt. Att ha fler kallas recidiverande (återkommande) urinvägsinfektion och man räknar med att 1–2 av 10 kvinnor lider av detta.
Man hör ofta att till exempel kyla, väta, kalla bad eller lågt vätskeintag skulle öka risken för att drabbas av urinvägsinfektion, men det finns faktiskt inga vetenskapliga studier som kan styrka detta. De bakterier som orsakar infektionen kommer istället från din egen tarm och kan under vissa förhållanden lättare få fäste i slidan och på så sätt orsaka en urinvägsinfektion. När vi vistas utomlands längre perioder ändras bakteriesammansättningen i tarmen och det kan hända att urinvägsinfektionen orsakas av mera motståndskraftiga, resistenta bakterier. Att dessa bakterier är mera vanliga utomlands än här hemma beror på en alltför flitig antibiotikaanvändning i många andra länder.
Har din läkare gjort en bakterieodling från din urin? Har man gjort någon kontrollodling efter att du avslutat antibiotikabehandlingen? Det är inte nödvändigt att behandla lindrigare urinvägsinfektioner med antibiotika. Har man bara sveda och ingen feber kan man lugnt vänta i fem dagar innan man söker läkare för att slippa onödiga antibiotikakurer. Cirka 30 procent blir symtomfria utan behandling efter en vecka. Behandling med antibiotika syftar i första hand bara till att förkorta tiden man har besvär. Kan man undvika antibiotika kan kroppen själv i regel ta hand om läkningen.
Det allra viktigaste för att minska risken att få urinvägsinfektion är att bli undersökt i underlivet och urinvägarna, så att inte de upprepade infektionerna beror på något annat. Det kan vara att du inte tillräckligt tömmer din urinblåsa, har sköra slemhinnor i underlivet på grund av brist på östrogen vilket lätt ger tillträde till bakterier eller kanske har ett framfall. Be din vårdcentralsläkare om remiss till en gynekolog.
Det är viktigt att alltid tömma urinblåsan före sängdags och efter sexuellt samliv för att “rensa” urinröret från eventuella bakterier som inte ska vara där. Man ska inte heller gå och hålla urinen om man känner sig kissnödig. För vissa kvinnor verkar tranbärsjuice minska risken för återkommande urinvägsinfektioner, men man måste dricka cirka en halv liter per dygn för att se denna effekt. Man kan istället ta tranbärskapslar som innehåller koncentrat. De finns på apotek och i hälsokostaffärer. Om du äter det blodförtunnande läkemedlet Waran ska du dock inte försöka med tranbär, eftersom det gör att blödningsrisken ökar. Nya forskningsrön visar att det inte är själva surgörningen av urinen som är av betydelse utan en direkt blockering av bakteriernas förmåga att fastna i urinvägarna. Så surgörningen med C-vitamin är nog dessvärre också tveksamt om det hjälper.
Nya rön visar att man kan pröva att spruta in så kallade goda bakterier i urinblåsan som hindrar sjukdomsorsakande bakterier att fastna i urinvägarna. Det pågår studier med detta och du kan prata med din läkare om det finns någon sådan studie på näraliggande sjukhus där du bor.