Allt sedan min maka avled för många år sedan tunnades kontakten ut med vår sons morföräldrar för att till sist enbart begränsa sig till födelsedagar och jul. Nu har den siste av morföräldrarna avlidit och vid bouppteckningen visade det sig att bostadsrätten, som i princip skulle vara den enda tillgången, redan för åtta år sedan hade skrivits över på min sons moster på villkoret att den inte skulle vara ett förskott på arv. Min fråga är om det verkligen är möjligt att ge bort lägenheten till mostern utan att det är förskott på arv?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När det gäller gåvor till bröstarvinge är huvudprincipen den, att dessa ska ses som ett förskott på gåvomottagarens arv så att rättvisa kan skipas mellan gåvogivarens samtliga bröstarvingar vid dennes framtida bortgång. Lagstiftarens utgår alltså från att gåvogivaren inte önskat gynna den ene arvingen före den andre och att man därför ska inräkna den bortgivna egendomen vid arvskiftet efter gåvogivaren.

I detta fall har dock dina svärföräldrar tydligen uttryckt att gåvan till deras dotter inte ska betraktas såsom ett förskott på hennes arv och då är det också lagstiftarens mening att denna önskan ska respekteras.

Men som oftast finns det undantag från huvudregeln, nämligen det “förstärkta laglottsskyddet”. Det kan innebära, att din son har ett laglottskydd som gör att gåvan ska behandlas som om svärföräldrarna i ett testamente hade gett sin dotter bostadsrätten. Det i sin tur kan betyda att vid uträkningen av din sons laglott, så ska gåvan behandlas som om den aldrig givits bort. Är boets faktiska tillgångar då inte tillräckliga för din sons laglott kan det bli fråga om att hans moster får återbära den del som ej täcks av boets tillgångar.
För att du ska få ett mer säkerställt svar bör du konsultera en familjerättsjurist.