• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan munkpeppar hjälpa mot pms?

  Jag är en tjej på 22 som har problem med PMS före mens. Brösten värker, magen svullnar och jag känner mig nedstämd. Min kompis tipsade mig om ett naturläkemedel som innehåller munkpeppar och som tydligen kan hjälpa vid PMS. Hur fungerar det?
  Apotekare Fredrik Hed svarar:
  Naturläkemedlet du undrar över heter Femicur. Det innehåller extrakt av munkpeppar, som också kallas kyskhetsträd. Det är ett godkänt naturläkemedel som säljs receptfritt på bland annat apotek.

  Munkpeppar används traditionellt för lindring av symtom vid PMS, som ömhet i brösten, svullnadskänsla, irritabilitet, oro och plötslig nedstämdhet. Det kan användas sedan läkare konstaterat att du inte har någon annan, allvarlig sjukdom.

  Verkningsmekanismen för Femicur är inte helt känd, liksom för många andra naturläkemedel. Man vet dock att munkpeppar minskar överkänsligheten i kroppen mot det egna gulkroppshormonet (progesteron) som utsöndras från äggstockarna i förhöjda mängder före menstruation. Det minskar också känsligheten mot eventuellt tillfört gestagen (vanligt i p-piller).

  Kvinnor som lider av PMS har ofta överproduktion av prolaktin, ett hormon som produceras i hypofysen. Femicur minskar produktionen av prolaktin, utan att påverka de normala nivåerna, vilket troligen är den viktigaste effekten vid PMS.

  Du bör läsa bipacksedeln före användning. Jag rekommenderar också att du köper dina naturläkemedel på apotek.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!