• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Försvinner åderbråcken av hästkastanj?

  Jag har till min fasa börjat få åderbråck på benen, trots att jag bara är 36 år. Det blev klart värre efter min senaste graviditet. Doktorn tycker inte att det är så farligt och sa att jag ju kunde testa stödstrumpor. Men hur kul är det? Jag har sett att det finns medel som innehåller hästkastanj mot åderbråck. Tar de bort åderbråcken helt och hållet eller blir de bara mindre? Måste jag ta det kontinuerligt för att förebygga?
  Apotekare Fredrik Hed svarar:
  I Sverige finns det två godkända växtbaserade läkemedel som innehåller hästkastanj, Venastat och Venokan. Hästkastanj används traditionellt för att lindra symtom orsakade av störningar i det venösa blodflödet i benen, som kan synas som åderbråck.

  Hästkastanj verkar genom att stärka spänsten i venerna och minska utflödet av vätska genom vävnadernas minsta kärl, kapillärerna. Det tar normalt 4–6 veckor innan du märker av effekten. Innan du börjar använda hästkastanj ska du prata med en läkare för att konstatera att du verkligen har störningar i det venösa blodflödet.

  Du blir inte av med dina åderbråck helt och hållet, men de blir mindre. Och ja, du måste ta det kontinuerligt för att effekten ska kvarstå. Förutom att ta hästkastanj är det bra att komplettera med stödstrumpor, de motverkar svullnad och minskar risken för bensår. Det är också bra att röra mycket på fötterna, inte sitta stilla för långa stunder och att ha benen högt om du kan, speciellt när du sover.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!