I sitt testamente gav min avlidne farbror tydliga och klara instruktioner om hur hans kvarlåtenskap skulle fördelas. Enligt testamentet skulle ett antal vänner var och en få en summa pengar och en välgörenhetsorganisation ärva det resterande.

Problemet är bara att det inte finns tillräckligt i boet för att ens de nämnda vännerna fullt ut ska få de angivna summorna! Hur ska boet egentligen fördelas? 

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Skulle förmoda att din farbror, när han skrev sitt testamente, hade en betydligt bättre ekonomisk situation än vad bouppteckningen efter honom idag utvisar och att han därför också trodde att hans kvarlåtenskap skulle kunna fördelas på det sätt han sagt i testamentet.

Nu finns det tydligen inte tillräckligt i boet för att kunna verkställa testa-mentet såsom han önskat sig. Då är principen den att den universelle testamentstagaren (i detta fall välgörenhetsorganisationen) inte kan få något i arv förrän de namngivna vännerna (så kallade legatarierna) har fått ut sina penninglegat. När nu inte heller dessa fullt ut kan få sina respektive summor får boet istället fördelas i proportion till vad de skulle ha fått enligt testamentet.