Vi är gifta och ska skriva ett äktenskapsförord. Är det så att allt som tillhör var och en måste noteras? Att man måste skriva upp varenda sak med inköpsår, värde med mera för att det ska gälla som enskild egendom? Eller räcker det med att skriva att allt som är makens är makens och att allt som är makans är makans?
Jag kan förstå att vi ska specificera saker som exempelvis bilar och hus, men kan man sedan helt enkelt bunta ihop resten? Måste aktierna tas upp enskilt eller kan man hänvisa till en hel depå?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det finns inget krav på specificering i lagen, men det kan vara klokt att bilägga en förteckning över vad var och en av er äger då denna vid en eventuell framtida tvist har ett bevisvärde. Ofta framgår det av lagfart, kontoinnehavare, köpehandlingar med mera vem som äger viss egen-dom. Men ibland kan kanske enbart en av er, beroende på exempelvis köpehandlingar, framstå såsom ensam ägare trots att den andre ändå har bidragit med halva köpeskillingen och därigenom kan vara en “dold samägare”. Då kan en sådan egendomsförteckning ha en klargörande betydelse.
Det är också betydelsefullt att ni på förteckningen anger ort och datum för upprättandet samt att ni undertecknar denna på heder och samvete. Glöm inte heller att det av skrivningen i äktenskapsförordet framgår att även avkastningen av den enskilda egendomen ska vara enskild.
Nu vet jag inte av vilken anledning ni önskar utesluta giftorätten i ert äktenskap, men tar detta enbart sikte på en eventuell framtida skilsmässa bör ni se upp, eftersom detta äktenskapsförord även kan få stora arvsrättsliga följder! Det finns därför oftast anledning att ta hjälp av en jurist så att inga oönskade effekter ska kunna dyka upp.