Jag funderar på att skriva ett testamente till förmån för min styvson och då har jag funderat på följande två alternativ:
1. Min styvson ska ärva 200 000 kronor, dock högst vad som motsvarar en laglott.
2. Min styvson ska ärva en åttondel av mitt dödsbo, dock högst 200 000 kronor.
Blir det någon skillnad på dessa två alternativ?
Det finns en viktig skillnad mellan alternativ 1 och 2. Alternativ 1 innebär att din styvson blir vad man kallar för “legatarie” och ska då enbart ha ut sitt penninglegat eller högst motsvarande ett barns laglott, om de 200 000 kronorna skulle överstiga denna. Han anses ej vara dödsbodelägare och är därmed helt utan inflytande i dödsboet i övrigt. I det fallet är det enbart dina biologiska barn som bestämmer i dödsboet i övrigt.
I alternativ 2 ger du honom en andel (en åttondel) i boet och därigenom blir han “dödsbodelägare” i boet efter dig. Därmed får han samma ställning som dina övriga barn i boet vad gäller handhavandet och bestämmanderätten, med undantaget att hans andel i boet inte får överstiga 200 000 kronor.
Vilket alternativ du väljer har alltså att göra med vilken ställning du vill ge din styvson kontra dina andra barn. Vill du att han enbart ska få en summa pengar men inget inflytande i övrigt i boet är alternativ 1 det du bör välja.
Nu framgår det tyvärr inte om du är änkling eller inte och om din styvson kanske därigenom eventuellt redan kan ha ett innestående morsarv att utkräva i boet efter dig. Därför bör du kanske gå igenom din situation med en familjerättsjurist innan du utformar ditt testamente.