Jag frågar för min mamma som är 91 år. I cirka 20 år har hon besvärats av att hon sväljer luft och det gör att hon måste rapa ofta. Vid undersökning på universitetssjukhuset i Linköping konstaterades att blodförsörjningen till huvudet var påverkad. Hon har ont i huvudet till och från. Det sticker och svider i huvudet också. Hon har sökt läkare flera gånger för detta, det enda rådet hon får är att äta långsamt och tugga väl. Min mamma undrar om det finns någon hjälp att få.
Rapning innebär alltid att man har svalt luft som behöver komma upp igen. Alla människor sväljer luft i samband med ätandet. Det gäller att tugga maten väl, äta långsamt och svälja i små portioner för annars kommer det ner mer eller mindre luft till magsäcken och rapning är ofrånkomlig. All den luft som finns i magsäcken är alltså svald. Rapning efter måltid är dock nästan aldrig symtom på någon farlig sjukdom utan helt normalt.
Det kan vara så att din mamma har en dålig förmåga att sluta sin övre magmun eller har ett så kallat diafragmabråck som gör att den svalda luften lättare kommer upp som en rapning. Om man har inflammation i sin matstrupe eller magsäck blir det en lindrande reflex att svälja ofta och då följer det med luft ner i matstrupe och magsäck. Det leder till rapning. Därför kan det vara klokt att hon blir undersökt med gastroskopi för att se om det finns någon inflammation att behandla. Det framgår inte till vilken del av hjärnan som blodförsörjningen är påverkad, men jag misstänker att det är till hjärnstammen där styrningen för sväljningen ligger. Det kan leda till sväljningssvårigheter, som i sig kan innebära att man sväljer mycket luft och får rapningar eller kräkningar.
En normal människa sväljer i regel cirka 600 gånger per dygn, varav 350 gånger i vaket tillstånd, 50 gånger under sömn samt cirka 200 gånger vid intag av mat och dryck. Generellt sväljer man två gånger under en tugga, en gång för att få ner huvuddelen av födan och vid den andra för att rensa mun och svalg. För att förloppet ska fungera krävs ett samspel mellan stora hjärnan, hjärnstammen och hjärnnerverna, vars uppgifter är att sätta igång och koppla samman musklerna som behövs vid sväljningen. Detta är en process som man medvetet styr över, men som kroppen även kan sköta per automatik.
I samband med åldrandet sker naturliga förändringar som kan medföra problem med att äta. Salivmängden minskar, och det kan förvärras av vissa läkemedel. Matstrupens muskler, som ska hjälpa till att föra maten till magsäcken, försvagas. Även kontrollen över att hålla, tugga och hantera maten i munnen samt att förbereda sväljningen blir nedsatt. Allt detta gör att maten lätt hamnar i fel strupe eller att man sväljer en massa luft. Då gäller det att hitta metoder för att underlätta sväljningen.
Det är viktigt att man sitter upp då man äter och att äta mera trögflytande kost som är lättare att svälja, till exempel purémat, eller att gelatin blandas i maten vilket ger en hal konsistens. Detta gör att maten lättare glider ner i matstrupen och minskar risken för att svälja fel eller få ner onödigt mycket luft. Det är också viktigt att dricka ordentligt före och under maten, eftersom äldre ofta har nedsatt salivproduktion.
Be din mammas vårdcentral om att få en remiss till en dietist som kan hjälpa till att komponera maten.