Jag är en kvinna på 75 år som fått vara frisk. Lite småkrämpor bara. Har aldrig ätit mediciner. Jag har ingen övervikt, försöker röra mig genom att gå eller cykla varje dag.

I november 2008 när jag var ute och gick ramlade jag på gatan. Reste på mig och tänkte inte mer på det. En tid därefter vaknade jag en morgon och märkte att vänster ögonlock hängde ner. Åkte till akuten. De tog EKG och blodprov sedan fick jag åka hem. Började se dubbelt. Akuten igen och fick stanna. Doktorn sa att jag fått en “tia” och jag åkte sedan hem igen.

I februari fick jag svårt att svälja och prata. Lasarettet igen och nu fick jag stanna en vecka med massor av prover. Sedan har jag blivit bättre. Men i september 2010 började ett ögonlock hänga igen. Dubbelseende. Att jag fått en stroke förstår jag. Hur ska jag kunna förebygga att det inte upprepas? Har gått med blodtrycksmätare ett dygn och det var bra. Äter Simvastatin, Trombyl och Felodipin.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Eftersom din fråga berör så många vill jag först ge lite bakgrundsfakta om stroke. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning och innebär att sjukdomssymptomen kvarstår minst ett dygn. Stroke – tidigare sa man slaganfall – är en av våra stora folksjukdomar. Av dem som fått stroke har cirka 85 procent fått en hjärninfarkt och cirka 15 procent en hjärnblödning. Risken att drabbas ökar med stigande ålder och stroke är en av de vanligaste orsakerna till neurologiskt handikapp hos vuxna. Varje år drabbas cirka 30 000 personer i Sverige. Medelåldern vid insjuknandet är 75 år.

En TIA (transitorisk ischemisk attack) orsakas vanligen av en liten propp som löses upp efter en kort tid. Symtomen, som liknar stroke, går oftast tillbaka snabbt, inom några minuter/timmar, men det kan även ta upp till 24 timmar. Om proppen orsakar besvär mer än 24 timmar kallar man det för stroke.

Vilka symptom som uppkommer vid en stroke och en TIA beror på vilken del av hjärnan som drabbas av störningen i blodcirkulationen. De symptom som du berättar om gör att jag i första hand misstänker att du fått en TIA som drabbat hjärnstammen. Det kan till exempel leda till plötslig förlust av styrka i benen, tal och sväljningssvårigheter, dubbelseende och hängande ögonlock.

Det finns flera orsaker till att man kan drabbas av stroke eller TIA. Oftast är det flera faktorer som samverkar och ökar risken ännu mera. Ett obehandlat högt blodtryck innebär den absolut största risken. Ett högt blodtryck belastar blodkärlen och ökar risken för åderförkalkning. Därför ska man generellt inte ha ett högre blodtryck än 140/90 i vila och om man har försämrad njurfunktion är kravet skärpt ytterligare och man anser då att trycket inte ska ligga över 125/80. Du har dessutom fått mäta trycket under ett dygn, vilket är en ännu bättre metod att försäkra sig om att blodtrycket verkligen är bra.

Risken för stroke ökar när vi blir äldre. En del av detta beror på andra sjukdomar som kan komma med åren men också på att förkalkningar i blodkärlen är svåra att undvika ju äldre vi blir.

Andra faktorer som innebär en ökad risk för stroke och TIA är diabetes, rökning, att man haft en hjärtinfarkt, rubbningar i hjärtrytmen (hjärtflim-mer), klaffel i hjärtat, höga kolesterolvärden och övervikt. Motion och måttligt alkoholintag verkar minska risken för stroke. Därför är det bra att du regelbundet motionerar, och helst en timma per dag.

I ditt fall hålls blodfetterna i schack med Simvastatin och blodtrycket med Felodipin. Trombyl-medicinen tunnar ut blodet vilket minskar risken för blodpropp. Jag gör därför tolkningen att du och din läkare har gjort vad som går att göra för att undvika en ny TIA eller en stroke.

Hur vet man om man fått en stroke eller en TIA? Här är ett enkelt snabbtest för ansikte, armar och tal från Strokeförbundet:

Be personen le och visa tänderna. Är personen sned i ansiktet? Hänger mungipan? RING 112!

Be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Finns tecken på svaghet/förlamning i någon arm? RING 112!

Be personen säga meningen: “Det är vackert väder idag.” Har personen svårt att hitta rätt ord eller talar sluddrigt? RING 112!

Det absolut viktigaste är att omedelbart söka sjukhusets akutmottagning om man plötsligt upptäcker att en sviktande nervfunktion, att till exempel ögonlock, rörelseförmåga i armar eller ben, tal eller sväljningsförmåga inte fungerar. Akut insatt behandling inom 3,5 timmar ökar chansen betydligt att bli helt bra eller minska risken för bestående men. För varje minut som går utan sjukhusbehandling förstörs hjärnans nervceller i onödan.