Jag har varit sambo i mer än 15 år och när vi flyttade samman sålde vi båda två våra respektive hus. För de pengar jag fick för mitt hus köpte jag ett nytt boende för oss i mitt namn och för de pengar han fick köpte han en firma som idag har blivit ett mycket vinstgivande företag.

Under företagets uppbyggnad fick vi dock under flera år leva på min lön förutom att jag på kvällar och helger skötte bokföringen. I princip var det mina inkomster som gick till konsumtion och inköp av det som hör till ett hem medans hans inkomster via företaget gick till återinvesteringar och hans pensionssparande.

Nu inför vår separation förstår jag att det inte blir jag som drar det längsta strået av oss två, men är det verkligen så att det bara är jag som får dela med mig av det jag har köpt såsom bostad och allt nytt bohag och att jag inte har någon del i hans företag?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

I ditt fall tydliggörs verkligen den stora skillnaden mellan att vara sambo respektive att vara gift och jag är övertygad om att om du och din sambo för 15 år sedan, när ni skulle flytta samman, hade konsulterat en familjerättsjurist, så skulle du dels hanterat din ekonomi annorlunda men också reglerat era ekonomiska mellanhavanden på det sätt lagen ger möjlighet till eller så hade ni rent av gått och gift er.

Det är fortfarande så att äktenskapet är att klart föredra för många och hade ni varit gifta hade ni båda två fått så kallad giftorättsanspråk i varandras egendom. Men nu är ni sambor och då innebär sambolagens bodelningsregler att det enbart är permanentbostaden och bohaget i denna, som har införskaffats med tanke på en sammanflytt eller under er sammanlevnad och bohaget som du har inköpt för ett gemensamt nyttjande som är bodelningsbart.

Du bör dock konsultera en jurist för att se över möjligheten att jämka så att du får behålla mer av din bodelningsbara egendom än bara hälften.