Jag är bara 48 år gammal men har redan kommit i klimakteriet. Precis som min mamma och min syster. De kom också tidigt i klimakteriet. Mina blödningar kom glesare och glesare och nu har jag inte haft mens på mer än två år.

Tyvärr fick jag allt mer besvär med vallningar och våldsamma svettningar, speciellt nattetid. Jag försökte hålla ut i det längsta och tänkte att det går nog över men till sist gav jag upp. Vem orkar byta lakan två gånger per natt? Jag sov aldrig ordentligt och var jämt trött. Jag gick för en månad sedan till gynekologen och fick utskrivet östrogen. Vilken lättnad! Svettningarna försvann helt och nu sover jag på nätterna igen.

Men nu har mina väninnor gjort mig orolig. Jag har sedan många år tillbaka diabetes. Min husläkare säger att det är typ 2. Min diabetes är välinställd och jag har aldrig haft några komplikationer. Men mina väninnor säger att det är farligt att ta östrogen när man har diabetes. Är det så? Och varför skrev i så fall min gynekolog ut det?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Östrogenbehandling vid okomplicerad typ 2-diabetes har snarast en gynnsam effekt på blodsockernivåerna och kan helt klart rekommenderas om man har klimakteriella besvär.

Det finns två olika typer av diabetes. Typ 1 kallas också för barn- och ungdomsdiabetes eftersom man oftast får sjukdomen i barn- och ungdomsåren. Vid denna typ av diabetes förstörs de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln så kroppen kan inte bilda sitt insulin själv. Typ 1-diabetes utvecklas snabbt och leder till allvarliga symptom som omedelbart måste behandlas med insulin.

Typ 2-diabetes kallas även för åldersdiabetes eftersom man får den senare i livet. Den beror på att kroppens olika celler blivit mindre känsliga för insulin och man får så kallad insulinresistens. Trots att det kommer mer insulin från bukspottkörteln räcker det inte till.

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen och representerar 90 procent av alla diabetiker. Båda formerna av diabetes kan vara ärftliga men typ 2-diabetes beror också på vilka levnadsvanor man har. Övervikt, stress och rökning kan öka risken för typ 2-diabetes. Medan typ 1 diabetes utvecklas snabbt har man oftast ett långt förstadium till typ 2 diabetes då förändrade levnadsvanor kan påverka utvecklingen av diabetes.

När det gäller östrogenbehandling vid klimakteriella besvär är det veteskapligt helt klarlagt att man kan se flera gynnsamma effekter speciellt vid förstadier till typ 2-diabetes. Med östrogentillskott i klimakteriet kan man minska risken för att insjukna i manifest diabetes, dessutom minskar den abdominella fettmängden (kring magen), både insulinresistensen och blodtrycket förbättras.

Så mitt råd till dig blir att fortsätta med dina östrogener. Du har ju uppenbarligen haft en väldigt god effekt och förbättrad livskvalité av insatt behandling.

Givetvis måste man som alltid gå igenom alla andra för- och nackdelar med östrogenbehandling i klimakteriet och göra en bedömning av risker kontra nytta innan man beslutar sig för fortsatt behandling.