Vi har ett äktenskapsförord med den effekten att all egendom är enskild. Några barn har vi inte, varken i eller utanför vårt äktenskap, och vi vill gärna testamentera vår kvarlåtenskap till välgörande ändamål. Vi har dock olika åsikter om vilka organisationer vi vill gynna. Därför undrar vi naturligtvis om var och en av oss kan testamentera över hälften av vår sammanlagda förmögenhet eller inte? Blir det någon skillnad för den efterlevande av oss, det vill säga efter det att denne har ärvt och har kunnat föra över all egendom i sitt namn?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Principen är att du och din make enbart kan testamentera över sin egendom. Om ni inte äger exakt lika stor förmögenhet, så kommer inte heller den organisation du vill gynna att få hälften. Det kan bli mer men också mindre än hälften, allt beroende på hur stor andel arvet efter dig motsvarar av er sammanlagda förmögenhet. Om vi säger att din make avlider först och hans enskilda egendom har ett värde av 500 000 kronor och din egendom ett värde av 100 000 kronor, så ärver du vid hans frånfälle 500 000. Av de 600 000 som du därefter sitter med, utgör arvet efter honom fem sjättedelar.

Vid ditt senare frånfälle innebär detta, oavsett dagsvärdet på egendomen, att fem sjättedelar av det du då lämnar efter dig anses komma från din man och därmed tillfalla den organisation han har nämnt i testamentet. Resterande sjättedel utgör arvet efter dig och tillfaller den av dig i testamentet gynnade organisationen.