Jag är en gift kvinna på 60 plus. Vi har inga gemensamma barn, han har två och jag två. I vårt testamente står att vi ärver varandra. Min far äger en förmögenhet och jag undrar om det är min man eller mina barn som ärver min far om jag skulle ha avlida före honom? Måste jag skriva ett nytt testamente och kan jag göra det själv?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Skulle du själv avlida före din far är det dina två barn som enligt lag ärver sin morfar och inte din make.

Nu vet jag inget om din och din makes förmögenhetsförhållanden. Jag vet inte heller hur du ser på situationen, att din fars förmögenhet på sikt indirekt, på grund av giftorättsbestämmelserna, kan gynna även din makes två barn den dag deras far dör om du nu skulle ha avlidit först av er två.

Om detta inte är din fars önskan kan han naturligtvis förhindra det genom att i ett testamente uppställa villkor om att ditt farsarv ska utgöra din enskilda egendom. Men du kan också fundera på om du vill ändra ditt testamente och ett gott råd kan vara att du sätter dig ned med en familjerättsjurist för att gå igenom er situation samt effekterna av den konstruktion ni har valt att ha i ert testamente.

På frågan om du själv kan skriva ett testamente är det inget som hindrar detta, men det är verkligen inget som jag kan rekommendera någon att göra, på grund av de fallgropar som finns vid dess konstruktion i många fall. Om du vill ha tryggheten att det verkligen blir som du har tänkt dig ska du självklart ta hjälp av en jurist som arbetar inom det familjerättsliga området.