Jag är ensamstående och har inga barn. En förälder är i livet och jag har fyra syskon av vilka tre i sin tur har barn. I mitt testamente står det “all min kvarlåtenskap ska tillfalla mina syskon enligt lag”. När jag fick hjälp med testamentet frågade jag vad som händer om något av syskonen avlider före mig. Fick då svaret att kvarlåtenskapen delas på de syskonen som är kvar.

Jag har nu blivit osäker på hur det blir. Är det så att det avlidna syskonets barn istället ärver den delen. Min avsikt är att arvet ska stanna hos mina syskon och ej gå till syskonbarnen.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Din osäkerhet är förståelig eftersom detta, att du inte vill att dina syskonbarn ska ärva något så länge något av dina syskon är i livet, inte är direkt utsagt, vilket naturligtvis kan leda till tolkningsproblem om dina önskemål.

Huvudprincipen vid tolkning av testamente är dock att man i första hand ska ge den tolkning som bäst överensstämmer med den avlidnes vilja och självklart är detta i många fall inte så lätt och därför har det också i lagen uppställts ett antal tolkningsregler.

En av dessa innebär att om en testamentstagare är avliden ska dennes avkomlingar, det vill säga barn, träda in i den avlidnes ställe om det är så att de hade varit arvsberättigade om testamentet hade saknats, vilket skulle kunna innebära att dina syskonbarn skulle kunna komma in i bilden även om det finns syskon till dig kvar i livet.

Enligt min mening är testamentstolkning ett mycket komplicerat område och av den anledningen är det av vikt att i testamentstexten uttrycka även det man kanske tror vara en självklarhet just för förebygga framtida tolkningstvister.

Som du förstår av dessa rader rekommenderar jag dig varmt att låta skriva om testamentet på ett sätt som inte kan misstolkas.