Min make, snart 92 år, är orienterad i tid och rum men svår att samtala med då han har mycket svårt att finna ord. Han har glömt mycket från förr i tiden. Han är helt blind sedan några år. Är trött och sover mest både dag och natt. Han är sängliggande och orkar inte vara uppe. Kan ibland lyssna på en talbok men somnar igen.

Nu har vi ett stort problem. Han vaknar ofta upp med ett skrik och verkar helt förvirrad. “Jag vet inte var jag är, hjälp mig mamma.” Täcke och kudde åker iväg på golvet och han klamrar sig fast i madrassen. Han är helt spänd och ångestfylld. Det går snart över och han somnar oftast om direkt.

Vad är detta? Drömmar? Demens? Han säger att han inte är ledsen eller deprimerad. Jag tycker så synd om honom och har själv svårt att somna om. För 16 år sedan fick han tarmvred och man opererade bort delar av tunntarm och tjocktarm. Har ständiga vattendiarréer och tål inte stoppande medicin. Han har bra aptit och inte diabetes. Borde kanske dricka lite mera men han vill inte ha så mycket dryck.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår att din makes nattliga oro väcker många frågor och även påverkar din nattsömn. Även om minnet sviker så verkar han i sitt vakna tillstånd vara klar och orienterad, varför jag i första hand inte tror att det är demens som orsakar problemet.

Jag tror att det som händer på natten är ett tillfälligt förvirringstillstånd, kanske med vanföreställningar. Det innebär att man tappar begrepp om tid och rum och ibland även sin egen person. Eftersom det tycks inträffa var och varannan natt är det viktigt att din make blir undersökt av en läkare eftersom förvirring kan vara orsakad av sådant som går att behandla, till exempel biverkningar av läkemedel, avföringsproblem, olika infektioner, uttorkning, högt eller lågt blodsocker eller utmattning.

Det är också lättare att hamna i ett förvirringstillstånd när våra sinnen syn, hörsel eller tal fungerar sämre. Du berättar att din make är blind och det kan vara en bidragande faktor till att han lätt hamnar i denna situation. När vi blir äldre minskar hjärnans reservkapacitet och vid olika former av stress som sjukdom eller yttre påfrestningar reagerar hjärnan med att hamna i förvirringstillstånd. Därför är det mycket viktigt som äldre att ha regelbundna vanor och sova bra.

Många sover för mycket under dagen, och detta, i kombination med att sömnbehovet hos äldre blir mindre, gör att man lättare vaknar på natten och blir förvirrad. Även aktiviteter som är för långa och krävande kan leda till utmattning hos äldre, med risk för förvirring. Det är därför viktigt att inte pressa en äldre person för mycket mentalt.

Det är alltså bra att försöka hålla din make vaken på dagen och han kanske också skulle behöva en sömntablett till natten, om han inte redan har det, för att få en lugnare nattsömn. Man kan också pröva speciella läkemedel som minskar risken för förvirring och vanföreställningar.

Jag tycker du ska beställa tid för din make till en läkarundersökning och en genomgång av eventuella mediciner han har. Ofta kan man hitta orsaker som påverkar risken att drabbas av förvirringstillstånd och de åtgärdas alltid först. Hjälper inte det kan man få en remiss till en specialist på äldres sjukdomar, en geriatriker. Ibland kan man behöva lägga in patienten för undersökning och utprovning av mediciner.

Ifall du inte känner till det, så kanske det skulle kunna vara bra för dig själv att träffa andra anhöriga i liknande situation. Att höra hur andra hanterar sin vardag, kanske få lite tips, kan vara ett värdefullt stöd. Det brukar finnas anhöriggrupper inom kommunen och kyrkan.