Jag är en tjej som är 21 år. Jag har lite funderingar angående bruna flytningar som kommer lite då och då mellan mensen. Ibland är dessa även lite ljusrosa. Ofta upplever jag en svag känsla av mensvärk då dessa kommer. Ibland kommer det flera dagar i rad men då brukar jag bara få lite ont precis då det kommer. Jag funderar på vad detta är för något. Jag har aldrig haft sex med någon så någon könssjukdom borde det inte vara.

En annan fundering, jag har hört att livmoderhalscancer kan smitta via samlag. Men kan man få det även fast man inte haft sex?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Dina bruna flytningar mittemellan menstruationerna är nog så kallade ägglossningsblödningar.

Under menstruationscykeln svänger de olika stimuleringshormonerna och könshormonerna i ett speciellt mönster. Precis före ägglossningen förändras hormonmönstret på ett sätt som gör att ägglossningen framkallas. Delar av denna hormonsvängning liknar de hormonförändringar som senare under menstruationscykeln framkallar menstruationen. Det är därför vanligt att det kommer en sparsam, rödstrimmig eller brun flytning i samband med ägglossningen. Detta är normalt och naturligt, alltså inget farligt.

Könssjukdomar, som annars är en vanlig orsak till mellanblödningar, behöver du mycket riktigt inte oroa dig för eftersom du inte haft sex.

En annan vanlig orsak till mellanblödning är cellförändringar och du funderar ju också själv över detta. Den vanligaste orsaken till den typen av cellförändringar som i framtiden kan utvecklas till livmoderhalscancer är en virusinfektion med HPV, humant papillom virus, som man får i samband med sex. Eftersom du inte debuterat sexuellt kan du följaktligen inte ha någon allvarlig HPV-infektion.

Du kan skydda dig mot att få HPV-infektioner i framtiden genom att vaccinera dig mot HPV. Ett annat bra sätt är att alltid använda kondom.

Det finns dock cellförändringar som uppstår av andra skäl än en infektion med HPV och som man kan få även om man aldrig haft sex. Dessa cellförändringar är ovanligare och uppstår oftast senare i livet.

Det skulle vara mycket osannolikt med tanke på att du är så ung att du skulle ha den typen av cellförändringar men för att vara på den säkra sidan är det alltid bra att beställa tid hos en gynekolog för en undersökning och ett cellprov, sedan kan du känna dig helt lugn!

Skulle du vilja vaccinera dig mot HPV kan du vända dig till din husläkare eller till en vaccinationscentral. Information om vaccinationen kan du dessutom få från närmsta barnmorskemorskemottagning eller gynmottagning.