Jag har tre barn och min äldsta dotter har nyss fått sitt första barn. Det är en flicka som har Downs syndrom och vi är alla chockade och förtvivlade. Jag trodde att bara gamla föräldrar kunde få barn med det här handikappet?

Min dotter är 23 år. Hur kommer det att gå för flickan? Kommer hon att tas in på ett hem? Hon kommer ju aldrig att kunna gå i skola och tyvärr inte heller få ett bra liv. Vad kan jag göra som mamma och mormor för att försöka hjälpa till?

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Jag förstår att ni alla är chockade och ledsna. Självklart måste ni få sörja det friska barn som ni hoppats på – för att sedan kunna ta till er den lilla tjejen med Downs syndrom som kommit i stället. Jag förutsätter att din dotter och hennes familj får stöd och information – även om känslorna inför det här nya är överväldigande.

Ju äldre mamman är när hon får barn – desto större risk för att barnet drabbas av Downs syndrom. Är mamman 20 år är risken 1 på 1667 och är hon 40 år är risken 1 på 106. Är däremot mamman extremt ung så finns det också en ökad risk för att barnet ska födas med sjukdomen.

Ditt lilla barnbarn har fötts med en kromosom för mycket. Detta innebär helt klart ett handikapp och hon kommer inte att utvecklas lika snabbt som andra barn men hur pass allvarligt hennes handikapp blir är omöjligt att säga.

Många av de drabbade barnen lär sig läsa och skriva och klarar som vuxna av ett enklare arbete och eget boende – medan andra har större problem.

Hon kommer att utveckla sin egen personlighet, hon blir glad och ledsen, känner kärlek och glädje och sorg precis som alla andra barn. Numera placerar man inte handikappade barn på hem som man gjorde förut. De flesta bor hemma hos sin familj och istället får familjen extra stöd som till exempel avlastningsfamilj eller assistent eller vad man anser att det finns behov av.

Hon kommer att beredas plats på dagis och hon är skolpliktig precis som alla andra barn. En del handikappade barn går i vanlig klass och har då ofta en assistent som stöd medan andra föräldrar anser att det bästa är att barnen går på särskola tillsammans med andra handikappade barn.

Du ska veta att ditt barnbarn kan få ett jättebra liv och numera finns det helt andra möjligheter för handikappade barn och vuxna – med gemenskap, intressen, skola och arbete och precis som vi andra så utvecklas även en handikappad person hela livet igenom.

Vad du kan göra för att hjälpa är att avlasta din dotter vid behov, ta del i ditt barnbarns utveckling och älska henne – kort och gott bara vara mormor. Mer information kan du få på svenska downföreningens hemsida, www.svenskadownforeningen.se