Jag och min hustru har enbart gemensamma barn och undrar om det finns någon anledning för oss att ändå skriva ett testamente?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Detta är en fråga som jag ofta stöter på och svaret kan beroende på situation och önskemål variera. Men det finns ingen anledning för er att skydda varandra med ett testamente då lagen för er, med endast gemensamma barn, innebär att den efterlevande av er två ärver allt före era barn.

Har ni däremot till exempel en önskan om att själva bestämma vad era respektive barn ska erhålla av er egendom på sin lott vid arvskiftet den dag den efterlevande av er också avlider eller om ni av någon anledning vill gynna ett av barnen i förhållande till de andra, så kan ni bestämma detta i ett testamente.

Men den vanligaste anledningen till att makar med endast gemensamma barn numera låter skriva ett testamente är önskemålet om att det barnen en dag ärver inte ska ingå i en bodelning vid deras eventuell framtida skilsmässor eller samboseparationer. Därför ska arvet utgöra deras enskilda egendom. Ytterligare en anledning kan vara att man genom ett sådant villkor önskar att ett barnbarn ska gynnas framför till exempel en svärdotters tidigare barn.