Att ett giftermål i sig inte nödvändigtvis innebär att makar ärver varandra är uppenbarligen för många ett överraskande besked och tyvärr alltför många gånger också ett både dramatiskt och omskakande besked om dödsfallet då har inträffat.
En förutsättning för arvsrätt makar emellan är nämligen att den först avlidne antingen är barnlös eller enbart har gemensamma barn med den efterlevande makan/maken. Men har den avlidne barn utanför äktenskapet ärver dessa före den efterlevande och saknas det då gemensamma barn ärver den efterlevande inte en krona av kvarlåtenskapen även om de så har varit gifta i 50 år eller längre!
För att ni ska kunna ärva varandra krävs därför, oberoende av om ni är sambor eller gifta, att ni låter upprätta ett inbördes testamente till varandras skydd.
Men det är viktigt att ni är medvetna om att era respektive barn trots ett testamente har möjlighet att begära jämkning och därigenom ändå få ut sitt halva föräldraarv, den så kallade laglotten.
I ert fall är det därför viktigt att ni tar hjälp av en familjerättsjurist för att få till stånd ett juridiskt hållbart testamente, men också för att i övrigt gå igenom er situation för att undvika framtida överraskningar.