Kommer mensen tillbaka om jag slutar amma?

Jag är snart 45 år men har fantastiskt nog fått barn för ett år sedan. Trots att det inte är så stor möjlighet till fler...

Jag är snart 45 år men har fantastiskt nog fått barn för ett år sedan. Trots att det inte är så stor möjlighet till fler barn, så vill jag ändå behålla ett litet hopp.

Ett problem i sammanhanget är att jag fortfarande ammar och inte har fått tillbaka regelbunden mens. Jag har haft två blödningsomgångar med cirka 35 dagars mellanrum men nu har det åter gått lång tid sedan sista blödningen. Kan man veta något om när mensen kommer tillbaka? Kan man förmoda att den kommer tillbaka om jag slutar att amma?

Om den ändå inte kommer tillbaka så vill jag ju egentligen fortsätta att amma. Kanske är det så att jag börjar komma i klimakteriet och att det är därför som mensen uteblir?

Någon sa att man kan mäta hormonnivåer för att se “vad som är på gång” när det gäller klimakterieförändringar. Stämmer det?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det går inte att förutspå när mensen ska komma tillbaka efter en förlossning och amningsperiod eftersom det är väldigt individuellt. En del kvinnor får tillbaks ägglossning och menstruation medan de ammar medan andra inte får tillbaks sina blödningar förrän många månader efter avslutad amning.

Det är helt riktigt att man i vissa situationer har möjlighet att utifrån hormonnivåerna dra slutsatser om begynnande eller manifest klimakterium alternativt att förutspå om en kvinna har tillräckligt många ägganlag kvar för att kunna bli gravid.

Tyvärr är det inte i just din situation möjligt att vid 45 års ålder och under pågående amning ta reda på i vilken hormonsituation du kommer att befinna dig i efter avslutad amning med hjälp av ett hormonprov..

Glöm inte att det redan nu finns en möjlighet att du kan bli gravid utan att sluta amma, eftersom du ju redan har kommit igång med några menstruationer, även om de är oregelbundna. Vill du försöka öka dina chanser att bli gravid finns det inget annat sätt än att avsluta amningen och se vad som händer.

Scroll to Top