Varje gång jag får halsfluss så brukar jag få tjata att jag vill ha Dalacin istället för Kåvepenin, som aldrig hjälper mig. Dalacin gör att det brukar gå över efter bara 1-2 dagar.

Jag blev besviken på min förra vårdcentral eftersom man inte lyssnade på mig. Har bytt nu, men har peppar peppar varit frisk i två månader i sträck. Kan det vara så att vissa personer har motståndskraft mot Kåvepenin och behöver ha annat läkemedel? Man vet väl bäst själv hur man reagerar?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det går lätt att konstatera om Kåvepenin, vilket är vanligt penicillin, är känsligt mot de bakterier som orsakar halsflussen genom att ta ett enkelt bakterieodlingsprov från dina mandlar. I de flesta fallen rör det sig om bakterien streptokocker som i nio fall av tio är känsliga mot Kåvepenin.

Det som kan avgöra om du blir frisk är hur stor dos du får ordinerad. Av gammal hävd har vuxna oftast fått 800 mg eller 1 gram två gånger dagligen. Det räcker inte riktigt alltid för att få upp koncentrationen av penicillinet i mandlarna och då kan bakterierna växa till och även bli motståndskraftiga. Istället rekommenderas idag dosen 1 gram tre gånger dagligen i tio dagar vilket minskar risken för att motståndskraft kan ske.

Man brukar välja vanligt penicillin i form av Kåvepenin eller Calciopen, men det finns även andra märken som innehåller samma ämne. Fördelen är då att det blir mindre påverkan på kroppens normala bakterieflora.

Dalacin är ett bredare antibiotikum som i högre grad påverkar kroppens normala bakterier och det innebär en ökad risk för biverkningar, men även risk för att bakterierna blir motståndskraftiga mot starka antibiotika som behövs om du skulle drabbas av allvarligare sjukdom.

Det är alltså bra att du i första hand ordinerats Kåvepenin, men nästa gång tycker jag att du ska tala med din läkare om att först pröva den högre dosen, det vill säga 1 gram tre gånger dagligen innan eventuellt byte sker till annat läkemedel.