Är det farligt med vita fläckar på tungan?

Jag har haft sveda och skav i munnen, särskilt på tungan, sedan en tid. Jag beställde tid hos tandläkaren som gjorde en undersökning. Han såg...

Jag har haft sveda och skav i munnen, särskilt på tungan, sedan en tid. Jag beställde tid hos tandläkaren som gjorde en undersökning. Han såg att det fanns en vit fläck på tungan till höger och berättade att det kan leda till cancer. Han sa att jag skulle söka min läkare på vårdcentralen.

Jag har fått tid om två veckor men är väldigt orolig om det är farligt. Tilläggas ska att jag varken röker eller dricker och endast tar en tablett Lasix Retard för blodtrycket.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är förståeligt att oro väcks då ordet cancer nämns. Jag är dock tämligen övertygad om att du har en slemhinneförändring som kallas leukoplaki, vilket innebär en vit fläck, en slemhinneförändring, i vilken det kan finnas veck eller fåror. Den kan sitta var som helst i munslemhinnan, men är vanligast på tungranden eller på kindslemhinnan.

Detta innebär en mycket liten risk för att det i framtiden kan omvandlas till cancer om man åtgärdar det korrekt. Man räknar med att cirka fyra av hundra patienter som har obehandlad leukoplaki till slut får cancer.

Leukoplakier beror i de flesta fall på att slemhinnan på tungan eller munslemhinnan nöts och irriteras, till exempel av vassa tandkanter eller tandlagningar samt om man ofta biter på slemhinnan, så jag förutsätter att din tandläkare har kollat den delen. Om man röker ökar risken.

Snus kan också orsaka leukoplaki, särskilt om man inte använder portionssnus och om man ständigt lägger snuset på samma ställe. Därför är det viktigt att variera var man lägger snuset i munnen. Då man slutar snusa brukar normalt sett leukoplakin också gå tillbaka.

Det är alltså nödvändigt att hitta orsaken till slemhinneförändringen och åtgärda den. Man brukar dessutom ofta pröva att behandla leukoplakin med särskild kortisonmunsalva. Det kan också förekomma svampinfektion i samband med leukoplakier och om man ser tecken på detta ska behandling även ges mot svampinfektion.

Om man efter en månad inte ser något resultat av att ha åtgärdat misstänkta orsaker och kanske försökt med kortisonsalva måste läkaren, under lokalbedövning, ta en liten slemhinnebit för att titta på i mikroskop. Oftast sker detta hos en öron-, näs- och halsläkare eller en särskild oralkirurg efter det att vårdcentralsläkaren eller tandläkaren skickat remiss. På så sätt ser man om det finns några slemhinneförändringar som innebär förstadium till cancer.

Om det skulle visa sig vara förstadium till cancer, eller om det inte blir bra efter åtgärd av misstänkta orsaker och eventuell behandling med kortisonsalva, så brukar man bota genom att operera bort slemhinneförändringarna helt. När du läser detta hoppas jag att du redan fått ditt problem åtgärdat.

Scroll to Top