Jag vill så gärna hjälpa min dotter men vet inte hur.
 
Hon levde tillsammans med en man och fick en dotter med honom. Han är en dold alkoholist. Högavlönad och skärpt för övrigt, men mycket äldre.
 
När deras förhållande sprack tog min dotter med sig flickan och flyttade till min hemstad.
 
Han bodde kvar i sin dyra våning och krävde att flickan skulle vara skriven hos honom. Därför fick inte min dotter dagisplats förrän hans kommun godkänt det. Underhåll kan hon inte heller få då flickan inte är skriven hos henne. Men hon har flickan boende hos sig 320 dagar om året.
 
Ett lån på 60 000 kronor till hans båt skrevs på min dotter och det ska hon själv betala eftersom han inte vill. Inget underhåll vill han betala heller.
 
Han provocerar henne med elaka sms, mejl och är otroligt dum i telefonen eftersom “allt är hennes fel!” Hur kan jag hjälpa henne mot denne tyrann?

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Visst vill vi försöka att hjälpa våra barn när de har det trassligt och det spelar ingen roll om barnen är stora eller små.
 
Vad jag spontant känner är att din dotter tillåter sin före detta man väldigt mycket. Hon accepterar att flickan är skriven hos honom – trots att hon i realiteten inte bor där och därmed går din dotter miste om en del ekonomiska privilegier som hon har rätt till.
 
Han skickar elaka mejl och verkar ha svårt att acceptera separationen. Att mannen vill ha all kontroll kan vara hans sätt att hämnas. Det gör han genom att underminera ekonomin och han styr och ställer som han vill.
 
Men det är viktigt att förstå att den kontrollen kan han ha bara om din dotter tillåter honom att ha den och han kan bara styra och ställa om din dotter tillåter honom att göra det.
 
Du kan hjälpa dottern genom att ge henne stöd i att gå vidare och skapa rättvisa. Bor flickan hos henne så är det naturligtvis hon som ska ha underhåll, bostadsbidrag och så vidare. Jag föreslår att din dotter kontaktar familjerätten på sin socialförvaltning och bokar tid för samtal. Där kan hon få hjälp och stöd så att bidragen betalas dit de ska.
 
Familjerätten erbjuder också samarbetssamtal som innebär att skilda föräldrar träffas tillsammans för medling med mål att föräldraskapet efter skilsmässan ska bli så bra som möjligt för barnet. Det känns som ett samarbetssamtal skulle vara av största vikt för din dotter och hennes exmake.
 
Den här typen av konflikt som du beskriver är tyvärr ingenting ovanligt och familjerätten har stor erfarenhet av att reda ut sådana dilemman. De ekonomiska bidrag som följer ett barn ska alltid finnas där barnet lever och bor och ska fungera som en tillgång för barnet.
 
Vad gäller lån så antar jag att din dotter själv skrivit på lånet för båtköpet och då är hon ekonomiskt ansvarig och måste fullfölja detta. Står hon som ägare till båten kan hon ju sälja den.
 
I äktenskapet har kanske din dotter känt sig underlägsen och böjt sig för mannen vilja och då kan det vara svårt för henne att sätta ner foten idag, trots att paret har separerat. Gamla mönster tenderar att sitta i. Och här tror jag att du kan hjälpa henne. Du kan ge din dotter stöd i att våga gå vidare även om det kanske resulterar i en konflikt med exmaken.