Jag är en 40-årig kvinna som oroar mig för mitt blodtryck. När jag har mätt det på vårdcentral har det båda gångerna varit runt 140-150 i övre tryck och det lägre runt 90. Visserligen var jag båda gångerna rejält uppstressad. Vad tycker du, bör jag kolla det igen? Är ofta orolig av mig, kan det vara negativt för blodtrycket? För övrigt lever jag sunt och röker inte och har bra kondition.
Doktor Lennart Skoog svarar:
Ditt blodtryck ligger på gränsen till för högt. Nuvarande rekommendation är att övre blodtrycket inte ska ligga över 140 och det undre inte får vara mer än 90.
Du har rätt i att oro och stress höjer blodtrycket, men det är mycket möjligt att ditt blodtryck egentligen är lägre i ditt hem där miljön förhoppningsvis är mera stressfri. När ditt blodtryck mäts hos läkaren kan det vara högre än vanligt på grund av vårdmiljön. Stressen man känner inför blodtrycksmätningen höjer då blodtrycket tillfälligt (så kallat “vita rocken-syndromet”).
Det enklaste sättet att ta reda på ditt normala blodtryck är att du ber din läkare om att få låna hem en automatisk blodtrycksmanschett som mäter och registrerar blodtrycket under ett dygn (kallas 24-timmars blodtrycksmätning). Då finns det bättre möjligheter att hitta vilka faktorer som höjer ditt blodtryck och försöka angripa dessa. Det är det viktigaste. Då är det också enklare att ta ställning till om du verkligen behöver medicin mot högt blodtryck.
Högt blodtryck är en riskfaktor för flera sjukdomar där de allvarligaste är hjärtinfarkt, stroke eller försämrad njurfunktion. Stress påverkar även blodkärlen direkt och en del ämnen i blodet som gör att risken för proppar ökar. En propp i blodet är oftast det som utlöser en infarkt. Stress påverkar även blodfetterna så att risken för åderförkalkning ökar, vilket i sin tur kan leda till olika hjärt- och kärlsjukdomar.
Generellt kan man säga att ett lätt förhöjt blodtryck, utan andra riskfaktorer som rökning, övervikt och diabetes, sannolikt inte ökar risken så mycket att bli sjuk på sikt. Först och främst måste man se om det finns någon orsak bakom det förhöjda blodtrycket. Doktorn kan med olika prover utesluta bakomliggande sjukdom. Men beror det på stress måste du förmodligen ändra på något i ditt liv. Att du ofta är orolig av dig är en stressfaktor som kan vara negativt för blodtrycket. Att försöka bryta sådana tankebanor är inte lätt, men kanske nödvändigt för hälsan och välbefinnandet.
Det är en avvägningsfråga om man ska behandla lätt förhöjt blodtryck eller inte. Eftersom blodtrycksbehandlingen hos de flesta är enkel och fri från biverkningar anser man allmänt bland läkare att det – efter utredning och åtgärd av eventuella orsaker – är värt denna behandling för att rädda människor från att på sikt bli sjuka på grund av ett högt blodtryck.