Jag opererades igen och varet togs bort, men sedan dess har jag ständig värk i ryggen och omkring den inflammerade sidan. Jag undrar nu om denna bakterie kan vara kvar i kroppen på mig och orsaka denna värk.
Jag har sökt för detta men får inte något vettigt svar. Ryggen har sedan dess röntgats och flera kotor är skadade och en spinal förträngning syns också. Jag opererade bort livmodern 1998 och fick tarmvred i samband med denna operation, så jag fick opereras för detta också.
Men jag är alltså mycket orolig för att jag fortfarande har MRSA i kroppen. Värken strålar ut i både rygg och mage, så jag kan inte riktigt lokalisera varifrån den kommer.
Det troligaste är att din ryggvärk beror på andra orsaker, till exempel den spinala förträngning du anger har synts på röntgen. Det innebär att ryggmärgen och nervrötterna är klämda eftersom det finns för lite plats i ryggmärgskanalen, vilket kan bero på en komplikation efter att kotorna varit infekterade med bakterien. Det är då vanligt att värk från ryggen strålar ut fram på magen, eftersom en del av nerverna, som blir klämda, löper ut från ryggen på detta sätt.
Jag förstår att din värk oroar dig och är besvärlig. Det finns flera sätt att behandla smärta, såväl mediciner som minskar smärtupplevelsen i nerver men också andra behandlingar som akupunktur och TNS (transkutan nervstimulering).
Jag rekommenderar dig att du diskuterar med din vårdcentralsläkare om att få pröva ut vad som är bäst för dig. Förstår att du kanske är tveksam till operation efter allt du gått igenom, men en ortopedläkare kan behöva bedöma dig samt de röntgenbilder som är tagna av ryggen för att avgöra om en operation kan hjälpa dig att få mindre smärtor.
En förklaring till vad en MRSA-bakterie är kan vara på sin plats. Det finns olika slags stafylokockbakterier. Vanliga stafylokocker (gula stafylokocker) är en hudbakterie som finns runt omkring oss och den blir vi oftast inte sjuka av så länge huden är hel och inte skadad.
Bakterien kan finnas på huden hos alla men särskilt hos de med eksem eller småsår på huden. Det är också vanligt hos sjukvårdspersonal, diabetiker och patienter som behöver njurdialys.
En speciell typ av stafylokocker kallas MRSA och just den bakterien har utvecklat motståndskraft mot våra vanligaste antibiotika. Om man får en infektion med dessa bakterier kan man enbart behandla med mycket starka antibiotika som endast kan ges direkt i blodet.
Därför är den bakterien ett stort hot mot sjukvården, och man vidtar alltid stora ansträngningar för att undvika att till exempel nyopererade patienter blir smittade. För att undvika att bli smittad eller sprida MRSA är det viktigaste god handhygien och att man sprittvättar händerna regelbundet, särskilt om man lägger om ett sår.
Och ett allmänt råd till alla läsare: skulle du någon gång få ett infekterat sår som inte vill läka så ska du kontakta sin vårdcentralsläkare!