Jag är mamma till en 21-årig tjej som har det jättejobbigt. Hoppas av hela mitt hjärta att ni kan hjälpa henne.

Hon sökte först två gånger på kvinnokliniken utan att få någon diagnos. Hon fick bara en smärtstillande salva. Sedan var hon hos en privatpraktiserande gynekolog.

Det var där hon fick reda på att det är vestibulit. Där fick hon smärtstillande salva att smörja med vid behov. Hon ordinerades även att massera underlivet med olivolja.

Hon har ständig smärta och svårigheter att röra sig och även att sitta. Detta är psykiskt jobbigt och hon är ständigt trött och orkeslös hur länge hon än sover. Hon jobbar i butik men har nu varit sjukskriven i tre veckor. Allt är så hopplöst. Vart ska hon vända sig för att få hjälp?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag förstår att du är förtvivlad för det låter som din dotter verkligen har det besvärligt just nu. Det är helt klart att hon har någon typ av smärttillstånd i underlivet men jag är lite tveksam till om det faktiskt är en vestibulit.

Vestibulit kallar man en långdragen inflammation i slemhinnorna runt slidmynningen som varat i mer än sex månader och där man vid gynekologisk undersökning kan se en typisk utbredning av röda slemhinnor som smärtar vid beröring. Man har körtlar precis i kanten av slidmynningen och här brukar inflammationen och smärtan vara mest uttalad.

Vanligtvis har en kvinna med vestibulit inte ont när hon sitter eller rör på sig som du beskriver att din dotter har. Man har heller inte ständiga smärtor utan bara just vid beröring.

Detta brukar betyda att kvinnor med vestibulit inte kan genomföra ett samlag med penetration och får oftast också ont om hon försöker använda tampong. Däremot brukar det inte påverka resten av livet, man brukar kunna arbeta som vanligt.

Man kan naturligtvis tänka sig att hon har en ovanligt svår vestibulit men frågan är om hon inte har någon annan typ av inflammation i underlivet eller ett kroniskt smärttillstånd som kallas vulvodyni.

Det är helt klart att hon behöver hjälp. I första hand skulle jag vilja rekommendera att hon vänder sig till en vulvamottagning för att träffa någon som är specialist på smärtor i underlivet och få en helt säker diagnos.

Sedan behöver hon också hjälp av en kurator eller psykolog för att kunna komma vidare, kanske till och med en smärtklinik. Men helt avgörande är en säker diagnos. Ring och prata med kvinnokliniken och fråga hur man får en remiss till närmsta vulvamottagning. På internet finns ytterligare information, till exempel på www.vestibulit.com, där du kan läsa mer om vestibulit.