Vad ska jag göra, jag har så svåra menssmärtor? Har provat smärtstillande, p-piller, akupunktur, motion men har så ont att jag bara orkar ligga.
 
Jag får injektion Depo-provera och det känns bra. Men jag känner mig jämt på dåligt humör, håret har förändrats och jag har fått håravfall trots att det inte är något fel på mig eller att jag har vitaminbrist. Dessutom har jag svårt att gå ner i vikt.
 
Nu har jag planer på sluta med sprutorna då jag fått höra man kan få nedsatt syn. Jag vet inte vad jag ska göra. Det är skönt slippa ha mens men inte när jag får sådana biverkningar. Därför känns en bortoperation av livmodern som enda utvägen. Måste jag ha remiss? Vad kostar det?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Du befinner dig verkligen i en svår situation. Du har svårt att hitta någon bra behandling för din uttalade mensvärk men å andra sidan är det väldigt ovanligt att man opererar bort livmodern när man är så ung som du, bara 31 år.
Det tyngsta skälet är förstås att man sedan inte längre har möjlighet att skaffa barn. Du skriver inget om din situation i det avseendet.
 
Du har provat flera olika behandlingar redan, smärtstillande, p-piller, akupunktur och motion men de har antagligen inte fungerat tillräckligt bra. P-spruta rekommenderas ofta vid svår mensvärk och den har ju haft god effekt på dina smärtor.
 
Av de biverkningar du nämner finns det två som kan ha ett samband med p-sprutan och det är humörförändringar och viktuppgång. Däremot finns ingen som helst koppling mellan nedsatt syn och p-spruta. Det är också väldigt osannolikt att ditt håravfall skulle ha med p-sprutan att göra.
 
En vanlig orsak till svår mensvärk är en sjukdom som heter endometrios. Diagnosen ställs genom titthålsoperation. Om du inte redan fått någon utredning gjord tycker jag i första hand du ska vända dig till en gynekolog för att diskutera detta. Har du endometrios finns det andra behandlingsalternativ att diskutera.
 
I slutändan kan det givetvis bli så att man inte har några andra utvägar än att operera bort livmodern. Detta görs inom den offentliga sjukvården så det kostar inget mer än vanliga patientavgifter. En gynekolog tar beslut om att operation ska göras. Ibland behövs remiss för att få tid hos gynekologen men sedan behövs det ingen ytterligare remiss.
 
Inför beslutet tar man hänsyn till din ålder och om du har avslutat ditt barnafödande alternativt efter moget övervägande beslutat att avstå. Man diskuterar alla alternativa behandlingsalternativ och informerar om riskerna med ett kirurgiskt ingrepp.
 
Det är också viktigt att prata om förväntad effekt. Man kan sällan garantera total smärtfrihet efter att livmodern opererats bort. Har patienten till exempel endometrios kan den sitta på bukhinnan eller andra organ i lilla bäckenet som inte kan tas bort och det kan betyda fortsatt mensvärk även sedan livmodern tagits bort.
 
P-spruta låter egentligen som ett väldigt bra alternativ för dig förutsatt att du kan tänka dig att stå ut med humörpåverkan. Viktuppgången beror på en aptitökning varför det är helt möjligt att minska vikten på vanligt vis med omläggning vad beträffar kost och motion.
 
Fundera över om du vill ha ytterligare utredning utförd och diskutera saken med en gynekolog.