Jag är en 21 årig tjej som har problem med menstruationen. Jag har inte haft någon mens sedan snart tre månader. Förra året uteblev mensen också i en månad eller två. Jag har gått upp en del i vikt de senaste åren och nu har jag gått upp fyra kilo på fyra månader. Jag väger nu 85,5. Jag kan med hundra procents säkerhet säga att det inte rör sig om någon graviditet.
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Med största sannolikhet har du fått en hormonrubbning. Hos en del kvinnor ser man vid ultraljud av äggstockarna att det finns en ökad mängd små, cirka åtta millimeter stora, vätskefyllda blåsor, cystor, vilka har bildats av äggstockens egna ägganlag. Detta kallas polycystiska ovarier, PCO.
Man märker inte själv att man har PCO. Det bara syns vid en ultraljudsundersökning och är egentligen helt utan betydelse om man inte har några symptom. Har man däremot samtidigt också en hormonrubbning kallas det polycystiskt ovariesyndrom, PCOS.
Det kan innebära att man har långt mellan menstruationerna och att man går upp mycket i vikt. Andra vanliga symptom är akne, ökad behåring, fet hy och fett hår. På grund av oregelbunden och glest förekommande ägglossning kan det också vara svårare att bli gravid.
Diagnosen ställs av en gynekolog med ledning av ultraljud, symptombild och blodprover där man analyserar hormonnivåerna. PCOS är den vanligaste hormonrubbningen hos kvinnor i fertil ålder, ungefär 10-15 procent av alla kvinnor mellan 20-30 år är drabbade. Många har inga problem och vet inte ens om att de har PCOS. Man vet inte vilka orsakerna är men man vet att det finns en ärftlig komponent.
Man måste inte behandla PCOS men det är bra att känna till att hormonrubbningen och den vanligen förekommande övervikten gör att man får en ökad risk för följdsjukdomar som typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärtinfarkt. För att minska riskerna för följdsjukdomar är det bra om man kan gå ner i vikt. Redan vid en viktminskning på tio procent av den totala kroppsvikten kan ägglossningar och regelbunden mens komma igång alldeles av sig själv.
Man rekommenderar ofta vissa typer av p-piller för att återställa hormonbalansen. Detta kan göra att problemen med akne och behåring minskar samt att menstruationerna blir regelbundna. Läkemedlet Spironolakton kan också minska behåring och akne.
Vid PCOS får man i de flesta landsting vid behov ett engångsbidrag på ungefär 6 000 kronor för hjälp till permanent hårborttagning i ansiktet med laserteknik. Har man svårt för att bli gravid kan man få hjälp med ägglossningsstimulerade mediciner. Ibland kan man behöva provrörsbefruktning. En graviditet påverkas inte av att kvinnan har PCOS. Du kan läsa mer på Patientföreningen för PCOS hemsida, www.pco-s.com.
Jag tycker också att du ska vända dig till en gynekolog och få diagnosen bekräftad.