• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår son har ryckningar i armar och ben!

  Vi har en liten kille på 2 år och tre månader. Han är frisk och kry samt väldigt ordningsam och ordentlig med att alla saker ska ligga på rätt plats. Han verkar inte ha något problem med varken syn eller hörsel.
   
  Men det som oroar oss är när han ska gå och lägga sig. Han är jättetrött men kan inte somna eftersom hans armar och ben rycker och far okontrollerat. Vi märker inget av det på dagarna utan bara på morgnarna och kvällarna. Vad kan det vara? Vi är oroliga att det inte enbart handlar om växtvärk.
  Doktor Lennart Skoog svarar:
  Eftersom er pojke utvecklas normalt i övrigt hyser jag ingen oro för att ryckningarna du berättar om är tecken på någon sjukdom, utan en variant av normala ryckningar som ofta ses hos barn ända upp till tre års ålder då man är på väg att somna eller under sömnen.
   
  Ryckningarna försvinner helt och hållet när barnet är vaket och det är viktigt som förälder att någon gång väcka barnet för att försäkra sig om att ryckningarna försvinner i vaket tillstånd. På medicinskt språk heter tillståndet godartad sömnmyokloni (myokloni = muskelryckningar).
   
  Det är vanligt att föräldrar oroar sig för att det kan vara epilepsi. Så länge ryckningarna bara förekommer under eller i samband med sömn brukar det inte vara fråga om epilepsi. Om det däremot är så att muskelryckningarna uppkommer även då barnet är vaket finns det anledning att undersöka saken närmare. I första hand kontrolleras hjärnans elektriska aktivitet (EEG) med en magnetkameraundersökning av hjärnan.
   
  Som förälder kan man, om man är orolig, videofilma hur barnet ter sig under sömnen och ta med till läkaren. Enklast tar man kontakt med sin distriktsläkare eller läkare på barnavårdscentralen, som vid behov kan hänvisa till barnneurolog.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!