Min mamma som är 69 år har fått diagnosen Alzheimers sjukdom. Läkaren har tagit ryggmärgsprov och provsvaret visade att hon hade 1 000 av något man skulle ha under 400 av. Kan du av siffrorna säga hur länge mamma har haft sjukdomen? Hon har fått bromsmedicin nu. Bromsar de förloppet eller hur fungerar de egentligen?
Doktor Lennart Skoog svarar:
Diagnosen Alzheimer kan ställas på flera olika sätt, bland annat olika former av psykologiska tester och med blodflödesmätning i hjärnan. Numera brukar man även ta ett ryggmärgsprov och mäta ett särskilt äggviteämne som heter Tau. Om man har en för hög nivå, vilket din mamma har, är det mer än 90 procents säkerhet att det är fråga om Alzheimers sjukdom. Det går däremot inte att uttala sig om hur länge din mamma har varit sjuk utifrån värdet i ryggmärgsprovet.
Det finns några olika typer av bromsmedicin som alla påverkar nervsignalerna i hjärnan. De brukar ha en viss uppbromsande effekt under en tid, så att den drabbade kan behålla viktiga funktioner, till exempel klara sig i hemmiljön. På sikt brukar dock effekten av dessa mediciner minska.
Förutom bromsmediciner är det också viktigt att ge medicin mot eventuella höga blodfetter och högt blodtryck, eftersom båda dessa tillstånd kan öka Alzheimerutvecklingen. Det finns även olika rapporter som visat att grönt te och gurkmeja har förmågan att minska på de skadliga ämnen som orsakar Alzheimers sjukdom.
Det är mycket viktigt med intellektuell stimulering genom att träna hjärnan med både praktiska saker och att till exempel räkna, läsa och lösa korsord. Det har visat sig att hjärnträning har en uppbromsande effekt på sjukdomen.
Det pågår tester av många mediciner mot Alzheimers sjukdom och förr eller senare kommer det med all sannolikhet att finnas tillgängliga mera effektiva läkemedel än de som läkare kan skriva ut idag.