Efter att ha blivit mätt i ländrygg och höfter för benskörhet blev resultatet T-score 4,08. Jag är 75 år. Jag undrar om det betyder kraftig benskörhet? Sifforna säger väl någonting om detta? Min läkare har skrivit ut Optinate och kalktabletter med D-vitamin. Jag har inte börjat äta dem ännu eftersom jag är mycket tveksam. Skulle jag verkligen inte klara mig utan medicinen?
Någon annan medicin tar jag inte heller. Jag äter hälsosamt, dricker mjölk och äter ost. Dessutom cyklar jag och promenerar en timme om dagen. Min mamma som blev 90 år blev visserligen opererad för en höftledsfraktur vid 86 års ålder men det kanske hon hade blivit även om hon ätit medicin mot benskörhet.
Doktor Lennart Skoog svarar:
Det man mäter vid benskörhetstest är risken för att drabbas av en fraktur i framtiden. Man jämför din benstomme med unga, friska individer. Man får då ett värde som kallas T-score, som talar om hur mycket din benstomme skiljer sig från denna unga, friska grupp . Om man har ett värde på mer än 2,5 kan man med säkerhet ställa diagnosen benskörhet (=osteoporos).
Ett värde på 4,08 innebär i princip sex gånger så stor risk att drabbas av en fraktur jämfört med en ung kvinna med normal bentäthet. Med bentäthet menas tätheten, styrkan i skelettet. Så med denna undersökning är det klarlagt att du har benskörhet. Ett annat enkelt sätt att själv avgöra om man kan lida av benskörhet är om man före 70 års ålder har minskat mer än 3 cm i längd eller efter 70 års ålder med mer än 5 cm i längd. Då ska man begära en bentäthetsmätning hos sin läkare.
Benskörhet är i första hand den äldres sjukdom och då främst kvinnor. Från 65 års ålder räknar man med att män och kvinnor tappar lika mycket benmängd för varje levnadsår, men då har kvinnor redan en mindre benmängd eftersom man förlorat benmängd redan från klimakterieåldern. Orsaken anses vara en kombination av att kroppen bildar mindre D-vitamin, har sämre kalciumupptag i tarmen samt minskad mängd köns- och tillväxthormoner.
Din medicin Optinate är en så kallad bisfosfonat som hindrar nedbrytningen av skelettet och minskar därmed risken för benskörhet. Man rekommenderar då också ett tillägg med kalcium (= kalk) och vitamin D i tablettform.
Även jag rekommenderar behandling med bisfosfonat i kombination med kalcium och D-vitamin tablett. Men det är också mycket bra att du tänker på D-vitamin- och kalciumintag i den naturliga kosten. Kalciumintaget bör vara cirka 1 000 mg dagligen. 1 dl mjölk innehåller 120 mg kalcium och en skiva ost på 10 g innehåller 75 mg kalcium. D-vitaminbehovet tillgodoses genom att man vistas utomhus i dagsljus 15–30 minuter dagligen. Förmågan att bilda D-vitamin i huden försämras hos äldre och då blir intaget via kosten desto viktigare, som bör vara 400–800 IE dagligen. D-vitamin finns främst i feta fiskar. En portion (125g) lax/makrill ger 640 IE och en portion strömming 480 IE. Mjölkprodukter och margarin är D-vitaminberikade.
Det är jättebra att du motionerar. Förutom att fysisk träning främjar kalciumupptaget i skelettet och därmed gör det starkare får du också en ökad muskelstyrka och balansförmåga som hindrar eller lindrar fallskador. Om du röker är det viktigt med rökstopp, eftersom nikotinet påverkar benuppbyggnaden negativt. Tänk också på att minska risken för fallskador och därmed risk för fraktur genom att ta bort fällor i hemmet såsom lösa mattor och trösklar, ha god belysning och vara försiktig med sömnmedicin.
Diskutera eventuell blodtrycksmedicin med doktorn så den inte är för kraftig och kan leda till blodtrycksfall och yrsel. Det är viktigt att använda ordentligt utprovade glasögon och andra synhjälpmedel. Det finns också fallskyddsbyxor som alla med ökad risk för fallskador kan använda, till exempel personer med Parkinson eller epilepsi. Sådana byxor kan man få som hjälpmedel via sin vårdcentral.