Hur blir jag av med herpes och kondylom?

Jag är en kvinna på 60 år som har fått Herpes typ 2 (HSV-2) samt kondylom utan cellförändringar. Jag har fått Xylocain 2 % och...

Jag är en kvinna på 60 år som har fått Herpes typ 2 (HSV-2) samt kondylom utan cellförändringar. Jag har fått Xylocain 2 % och Valtrex 500 mg, men inget hjälper. Det enda som lindrar är Helosansalva som är mot bakterier. Finns det någon annan receptfri medicin på Apoteket eller vart ska jag vända mig?
 
Jag hade sällskap med en man i cirka två år men det tog slut. Måste jag tala om vem han är? Jag är livrädd för honom och vågar inte gå till doktorn. Kan jag någonsin vara tillsammans med en man igen?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Du behöver aldrig uppge mannens namn i samband med någon av de här virusinfektionerna. Båda är vanliga och sexuellt överförda virus, och mer besvärliga än farliga.
 
Kondylom är virusvårtor som uppträder i underlivet. De beror på en infektion med humant papillomvirus (HPV). Det finns mer än hundra typer av HPV-virus men kondylom beror i 90 procent av fallen på HPV nr 6 eller 11.
 
I stort sett alla sexuellt aktiva individer utsätts förr eller senare för HPV men synliga genitala vårtor uppstår bara hos ett fåtal. Kondylom är framför allt ett kosmetiskt problem men en del kvinnor kan få klåda eller sprickor som kan ge smärta vid samlag.
 
Nästan alla kondylom läker ut spontant utan behandling, och inom ett år brukar de flesta ha blivit av med alla sina vårtor. När vårtorna försvunnit smittar man inte längre. Man har då utvecklat immunitet mot just den HPV-typen. Får man nya kondylom har man blivit smittad av en annan typ.
 
Kondom rekommenderas så länge man har vårtor. Om du träffar en ny man innan dess, så får han avgöra själv om han vill utsätta sig för denna oskyldiga virusinfektion eller inte!
 
Den andra infektionen, Herpes simplexvirus typ2 (HSV-2), bärs av cirka 35 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa är det cirka 20 procent som bär på viruset utan att någonsin ha symtom.
 
Vid förstagångsinfektion kommer symtomen 3–7 dagar efter att man blivit smittad. Man kan då få blåsor i underlivet som övergår till smärtsamma sår. Ofta har man svullna, ömma lymfkörtlar i ljumskarna. Ibland kan man få sveda när man kissar. Huvudvärk och muskelvärk kan förekomma. Symtomen avklingar efter två veckor.
 
Efter förstagångsinfektionen bär man på viruset hela livet. Många får aldrig mer symtom, medan andra kan få återkommande skov som oftast varar kortare tid och med mildare symtom än första gången.
 
Behandlingen består av virushämmande medicin, exempelvis Valtrex. Man försöker alltid behandla dem som får infektionen för första gången, för att minska besvären men också för att försöka förebygga skov i framtiden.
 
Det finns inte någon receptfri behandling förutom Xylocain, som egentligen bara lindrar smärtan. Jag vill råda dig att vända dig till en gynekolog för att få mer hjälp, kanske behöver du långtidsbehandling med Valtrex.
 
Herpes simplex smittar förstås i samband med att man har blåsor och sår men kan också smitta mellan skoven. Det är upp till dig om du väljer att berätta för en ny partner att du haft en herpesinfektion. Kondom skyddar bra men inte till hundra procent.

Scroll to Top