Jag är en 60-årig kvinna som är så orolig för mitt framfall. Fick insatt en “ring” för att hålla livmodern uppe, men det fungerade tyvärr inte. Då kunde jag inte gå på toaletten och sköta vare sig det ena eller det andra. Undrar om det var rätt storlek men enligt läkaren var det så. Den fick naturligtvis tas bort.
Som det är nu hänger livmodern ibland ner så den täcker urinmynningen och det är svårt att tömma blåsan riktigt. Min läkare säger att det för närvarande ej är befogat med en operation. Hur går en eventuell operation till? Kan framfallet vara farligt eller är det mest besvärande att ha det så här?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Jag håller med dig om att det skulle kunna vara så att den ring du fick insatt var lite för stor. En alltför stor framfallsring kan trycka framförallt på urinröret så att det blir svårt att tömma blåsan. Du har inget att förlora på att pröva en mindre. Är ringen för liten ramlar den ut.
Skulle du hitta en ring som passar i storlek, håller framfallet inne och inte ger några trycksymptom, så är ring ett bra och enkelt alternativ vid framfall.
Framfall är inte farligt. Det allvarligaste som kan hända är att man inte kan tömma blåsan. Det är ganska ovanligt att det blir helt stopp. Det händer bara om hela livmodern hänger ut. Då måste man givetvis ha akut hjälp.
Vanligtvis innebär blåstömningssvårigheterna bara att man inte kan tömma blåsan fullständigt. Detta kan kännas obehagligt, medföra täta toalettbesök och risk för urinvägsinfektioner men är annars inte farligt.
Befogat med operation är det om man har framfall som ger obehag i form av tryckkänsla eller svårighet att tömma blåsa och tarm. Som du beskriver det har du ett så betydande framfall att du kan känna livmodern vid slidmynningen och har dessutom blåstömningsproblem. I en sådan situation skulle jag nog rekommendera operation om man inte hittar en ring som passar. Givetvis måste du få information om eventuella risker med en operation innan du bestämmer dig.
Framfallsoperation görs via slidan. Man gör olika typer av ingrepp beroende på hur framfallet ser ut. Hänger livmodern mycket ner mot eller utanför slidmynningen väljer man ibland att ta bort hela livmodern. Annars tar man bort det framfall som finns på främre eller bakre slidväggen eller båda. Man lyfter upp och lagar de svaga vävnaderna i slidväggen. Lämnar man livmodern kvar kortar man ibland av den genom att ta bort en bit av livmodertappen.
Varför inte beställa tid hos en annan gynekolog och diskutera frågan så du får ett andra utlåtande?