Jag är 64 år och var på mammografi för tre år sedan. För två månader sedan kände jag något konstigt i högra bröstet. Jag bad min läkare på hälsocentralen att känna på den och han skrev remiss till mammografi igen.
 
Jag fick besked att det var godartat men jag bad också om en kopia av mammografisvaret. Det står där att det finns “benigna förtätningar klockan elva och mikroförkalkningar av benignt utseende”. Vad betyder det? Ska jag vara orolig fast jag blivit lugnad av min läkare? Det rekommenderas också en ny mammografikontroll om sex månader.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Tack för din fråga som är viktig för alla kvinnor! Jag hoppas att jag kan lugna din oro med att först berätta att ordet benign betyder godartad. Du beskriver att bröstet kändes konstigt och sannolikt har du lite mera bindväv och små (därav ordet mikro) förkalkningar i den del av bröstet som ligger upp mot armhålan.
 
Röntgenläkare är skickliga på att skilja ut vad som är klart godartad kalk och kalk som ser avvikande ut. Förkalkningar med avvikande utseende på röntgen brukar man för säkerhets skull följa upp även om det mest sannolika är att det är godartat.
 
Man räknar med att ungefär 15 av 100 mammografiundersökningar påvisar mikroförkalkningar, där de allra flesta är godartade. Kalk kan dock ibland vara ett tecken på förstadium till cancer och det är den sannolika orsaken att man, för säkerhets skull, rekommenderar dig en ny mammografiundersökning om sex månader.
 
Om man har en förändring i bröstet, som man kan känna själv, bör man också få en remiss till finnålspunktion. Det innebär att man från det förkalkade området suger ut celler, som undersöks i mikroskop. Då får man ännu bättre säkerhet i bedömningen. Tala gärna med din hälsocentralsläkare om din oro och be att få en remiss till finnålspunktion.