Jag är en kvinna på 47 år med två vuxna barn. Jag vill bli steriliserad men gynekologen tycker inte att jag har skäl nog till det. Så jag får bekosta operationen själv i så fall. Jag tål inga preventivmedel alls, inte ens kondom.
Vart ska jag vända mig? Jag har kontaktat Värmlands landsting men där kunde jag inte få något svar.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Tyvärr är det inte mycket du kan göra då reglerna för sterilisering varierar från landsting till landsting. Rätten till sterilisering för män och kvinnor lagstadgades 1975.
 
För män är sterilisering det enda effektiva preventivmedlet och för kvinnor är det tillsammans med kopparspiral de enda effektiva hormonfria preventivmetoderna. 2007 utfördes 1 500 steriliseringar på män och 3 000 steriliseringar på kvinnor varav 85 procent utfördes i öppenvård.
Under de senaste åren har ett flertal landsting infört patientavgift för att utföra steriliseringar. Idag lägger en fjärdedel av landstingen en kostnad på mellan 2 000-13 000 kronor direkt på patienten och fler landsting planerar att införa en extra patientavgift under 2009.
 
SFOG, Svensk förening för obstetrik och gynekologi skrev i mars 2009 till Sveriges kommuner och landsting samt socialstyrelsen då man anser att den minskade tillgängligheten för sterilisering är bekymmersam. Man framhåller att det är viktigt att alla typer av preventivmedel finns att tillgå och att sterilisering av medicinska och sociala skäl ibland är det enda rimliga valet för många kvinnor.
 
SFOG anser att sterilisering ska vara ett offentligt åtagande och rymmas inom ramen för landstingens ekonomi. Med så höga kostnader som nu tillämpas inom en del landsting har man begränsat valmöjligheterna för många kvinnor på ett orättvist sätt beroende på bostadsort och privat ekonomi.
 
Dessutom är sterilisering den för samhället mest kostnadseffektiva familjeplaneringsmetoden. SFOG hoppas nu att denna skrivelse ska skapa debatt och förhoppningsvis göra att avgifterna tas bort.
För din del återstår än så länge endast att antingen bekosta det själv eller ta till en så drastisk lösning som att flytta till ett landsting där man har god tillgänglighet till sterilisering utan extra patientavgifter.