Jag är en tjej på snart 21 år och har haft p-spruta i snart ett år eftersom jag har så svåra menssmärtor. Jag har alltid haft ont sedan jag första gången fick mens vid 15 års ålder, så ont att jag inte kan göra någonting. För att slippa dessa besvär tar jag alltså p-spruta. Men den hjälper inte på mig. Jag får mens ändå och ont i magen.
 
Barnmorskan jag går till kan inte förstå varför det är så här. Hon sa att sprutan ska göra att man inte får ägglossning, och då ska man inte heller ha mens eller flytningar som jag har. Kan du förstå vad som är fel på mig? Kan det vara något annat som ger blödningar och smärta? Jag vill veta det men kan ju inte bli undersökt när jag har mens. Jag orkar inte ha det så här efter att ha haft dessa problem i sex år.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

P-spruta är ett av världens mest använda preventivmedel men också en av de behandlingar man kan pröva mot svår mensvärk. P-spruta innehåller bara gulkroppshormon precis som p-stav, minipiller och hormonspiral till skillnad från kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gulkroppshormon.
 
Samtliga dessa hormonella preventivmetoder används också som medicinsk behandling av till exempel mensvärk, PMS eller rikliga blödningar.
 
Det är helt riktigt att p-sprutan till hundra procent slår ut ägglossningarna vilket innebär att man inte har några vanliga menstruationer men också att det är en av de allra säkraste preventivmetoderna vi har.
 
Gulkroppshormonet verkar genom att tunna ut livmoderslemhinnan och effekten blir att man vanligtvis får mycket mindre eller inga blödningar alls.
 
De blödningar som kan komma trots p-sprutan kallas genombrottsblödningar och beror på att livmodern gör sig kvitt den lilla mängd livmoderslemhinna som trots allt ibland bildats.
 
Ibland kan de eventuella blödningarna bero på att slemhinnan av p-sprutan blivit överdrivet tunn och därför skör och brister lätt och man får i stället konstanta småblödningar.
 
Det är inte farligt att livmoderslemhinnan tunnas ut, egentligen bara nyttigt. Så fort man slutar med p-sprutan, till exempel för att man vill bli gravid, återgår slemhinnan till normal tjocklek och man har ingen ökad risk för infertilitet eller graviditetskomplikationer.
 
När man väljer någon av de här hormonella behandlingsmetoderna finns det förstås förväntade effekter men samtidigt också individuella reaktioner. De positiva effekter man förväntar sig av p-sprutan är inga eller mycket sparsamma blödningar med långa mellanrum, ingen eller minimal mensvärk samt jämnare humör då man minskar de hormonella svängningarna.
 
De negativa effekter man kan få är en omvänd reaktion med konstanta blödningar, nedstämdhet samt aptitökning och viktuppgång. Man minskar också bentätheten några procent om man vid unga år använder p-spruta under lång tid. P-spruta kan vara en mycket bra behandlingsmetod men det låter som om den inte riktigt passade dig.
 
Jag tycker du ska vända dig till en gynekolog för att få gjort en gynekologisk undersökning med ultraljud, klamydiakontroll och få taget hormonprover för att utesluta andra orsaker till dina smärtor och blödningar. Det går mycket bra att undersöka trots att du blöder. Den enda undersökning man inte kan göra under pågående blödning är cellprov. Sen får man diskutera andra möjliga alternativ som du skulle kunna pröva för att lindra dina besvär!