När kan förlamningen i ansiktet släppa?

Jag skriver till dig då jag är mycket orolig, att min ansiktsförlamning inte ska försvinna. För tre månader sedan vaknade jag en morgon och var...

Jag skriver till dig då jag är mycket orolig, att min ansiktsförlamning inte ska försvinna. För tre månader sedan vaknade jag en morgon och var sned i mungipan och kunde inte stänga ögat. Kunde röra mina armar och ben.
 Min första tanke var att jag hade fått en stroke! Jag visste att man ska söka snabbt om man misstänker stroke, så jag ringde sjukvårdsrådgivningen. Fick av dem rådet att åka till jourläkarcentralen. Läkaren där sa att det var en ofarlig förlamning som heter Bells pares och att det skulle bli bra på 1-2 månader.
 Men jag har inte blivit riktigt bra ännu. Mungipan hänger inte med som på den friska sidan och jag tycker det är genant. Finns det något jag kan göra för att snabbare bli bra?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag förstår att du blev rädd och tänkte att du drabbats av en stroke när du inte kunde röra ansiktsmusklerna. Din läkare kunde dock, med vägledning av vad du berättade, utesluta en stroke eftersom förlamningen vid stroke vanligtvis endast drabbar nedre delen av ansiktet.
 Vid Bells pares (vilket är en perifer ansiktsförlamning) drabbas även ögonlocket eller pannans muskler, och ofta har man även smärta bakom örat, som kan stråla ut i svalget, ökat tårflöde, stelhet eller känselbortfall i ansiktet samt ändrad smakupplevelse på tungan.
 Bells pares orsakas av att ansiktsnerven påverkats av ett tryck, men vad som orsakar trycket vet man inte säkert. Av de cirka 2 000 personer som varje år drabbas av Bells pares i Sverige är bakomliggande orsaken fortfarande oftast oklar. De allra flesta blir bra utan behandling och man räknar med att 80 procent blir helt bra inom tre månader.
 En av orsakerna till Bells pares är borrelia som sprids av fästingar och kan ge en svullnad av ansiktsnerven. Det är därför viktigt att ta ett blodprov för att utesluta borrelia. Om provet visar att man har borrelia ska man behandlas med antibiotika.
 
 Man misstänker att herpesvirus, som de flesta av oss redan har i kroppen sedan länge, kan aktiveras vid sänkt immunförsvar och orsaka denna nervskada. Men tyvärr har behandlingsförsök med läkemedel mot herpesinfektion inte visat något tydligt resultat på snabbare bättring.
 En synnerligen ovanlig orsak till Bells pares är spottkörteltumör.
 Modern behandling innebär ofta behandling med kortisontabletter i tio dagar. Den tycks minska eventuell samtidig öronsmärta och det finns undersökningar som talar för ett något snabbare tillfrisknande.
 Det är viktigt att se till att ögat inte torkar ut under tillfrisknandet, eftersom ögonlocket inte sluter tätt. Det gör man med en plastögonkopp på natten, och tårersättningsmedel på dagen.
 Du är inte helt bra efter tre månader, så jag rekommenderar att du – om du fortfarande inte är bra när du läser detta – ber din vårdcentralsläkare om en remiss till öronläkare som brukar handlägga Bells pares.
 Ibland kan så kallad neuromuskulär träning av ansiktsmusklerna hos en specialutbildad sjukgymnast hjälpa. I svåra fall kan man göra en plastikkirurgisk operation, men i så fall först efter sex månader, eftersom det i enstaka fall kan ta så lång tid innan fullständig läkning sker.

Scroll to Top