Jag är en kvinna på 35 år som fick beskedet att jag kommit i för tidigt klimakterium när jag var 20 år. Man gav inga svar på varför. Jag trodde det berodde på att jag hade anorexia under tonåren men det ansåg man inte var orsaken. Det gjordes en mängd undersökningar, bland annat röntgades mitt skelett och min gynekolog sa att mitt skelett var som en 60-årig kvinnas. Varför och hur fick jag inte heller svar på men nu har jag börjat oroa mig för just det.
Jag får nämligen väldigt lätt ont i armar och axlar vid minsta lilla ansträngning, det räcker med att gunga barnen på jobbet en liten stund så får jag ont! Det kan väl inte vara normalt? Jag håller igång, går ofta snabba långpromenader och tränar periodvis.
Ena annan fråga jag har är om östrogen. Jag har ätit det sedan jag var cirka 18. Började med Desolett och har sedan haft Diane och Zyrona. Hade svåra klimakteriebesvär och läkaren sa att min kropp var i stort behov av östrogen eftersom jag var så ung. Nu har jag läst att man egentligen inte bör äta östrogen mer än fem år i sträck, på grund av cancerrisken. Nu har jag ätit det utan uppehåll i 17 år! Är det verkligen bra?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Det är mycket ovanligt att man kommer i klimakteriet redan vid så unga år. Ibland hittar man en orsak och då kan det handla om kromosomavvikelser, genetiska förändringar eller autoimmuna sjukdomar men för det mesta förblir orsaken okänd.
Jag förmodar att du fick gjort en utredning när du var 20 år och fick allt undersökt och kontrollerat innan du fick din diagnos. När man kommer i förtidigt klimakterium slutar äggstockarna producera hormoner och dina östrogener blir lika låga som andra kvinnor har när de i 50-årsåldern slutar menstruera.
Östrogen stimulerar skelettet varför man så fort östrogenerna sjunker får en minskad bentäthet. Börjar detta redan i 20-årsåldern är förstås risken mycket stor att man tidigt får en betydande benskörhet och därmed ökad risk att få benbrott och smärtor från skelettet. Därför rekommenderar man vid för tidigt klimakterium behandling med någon typ av östrogen, till exempel kombinerade p-piller. De sorterna du fått, Desolett, Diane och Zyrona är vanliga p-piller som många kvinnor använder som preventivmedel.
Förhoppningsvis har din behandling gjort att ditt skelett bibehållit sin täthet och styrka men eftersom du har en del besvär från dina axlar och armar tycker jag du ska be din husläkare om en remiss för att mäta din bentäthet. Skulle det vara så att du är benskör finns det fler kompletterande behandlingar som du kan erbjudas så det är en viktig undersökning för dig som en gång fått besked om att ditt skelett var som hos en kvinna i 60-årsåldern.
Du undrar vidare över längden på din östrogenbehandling. Genom att äta p-piller har du samma hormonnivåer som vilken annan ung kvinna som helst har fram tills hon hamnar i klimakteriet. Därmed har du förstås heller inte någon ökad risk för hormonberoende cancer.
Eftersom medelåldern för menopaus är 51 år brukar man rekommendera kvinnor som hamnar i för tidigt klimakterium eller tidigt får sina äggstockar bortopererade, att ta någon typ av östrogen, till exempel p-piller, fram tills 50-årsåldern. Fördelarna är ett gott skydd mot hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet och risken för cancer ökar inte. Du kan lugnt fortsätta med din östrogenbehandling.
Vid 50 ställs du inför samma övervägande som alla kvinnor gör om fördelar respektive risker med att använda östrogener efter menopaus.
Man brukar efter 50 rekommendera en lägre dos av östrogen än den som finns i vanliga kombinerade p-piller. Om man då använder östrogener ökar risken för bröstcancer något om det handlar om mer än tio års behandling. Vid mindre än fem års behandling finns ingen risk alls. Men detta behöver du inte fundera på förrän du fyller 50.