Kan alkohol påverka blodkropparnas storlek?

I samband med en hälsokontroll konstaterades att mina röda blodkroppar var för stora. Det antogs ha samband med en för stor konsumtion av vin och...

I samband med en hälsokontroll konstaterades att mina röda blodkroppar var för stora. Det antogs ha samband med en för stor konsumtion av vin och alkohol och ett uppehåll med dessa i en månad rekommenderades. Efter detta hade de röda blodkropparna normal storlek.
 Närmare information om mängden alkohol och dess inverkan gavs inte. Kan mängden alkohol påverka blodkropparnas storlek och vad innebär det i så fall för kroppens hälsa och välbefinnande?
 I mitt fall har konsumtionen varit en drink med 4 centiliter alkohol varje kväll och två glas onsdag, fredag och lördag. Jag är en 73-årig kvinna med för övrigt mycket god vigör.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Ja, det är riktigt som du har fått höra, att de röda blodkropparnas storlek påverkas bland annat av alkoholintag. Det beror på att alkoholen hindrar den röda blodkroppens normala bildande i benmärgen. Det kräver dock ett regelbundet alkoholintag, och i små alkoholmängder brukar inte mängden röda blodkroppar eller dess funktioner försämras trots att blodkropparna blivit större. Däremot kan ett stort och långvarigt alkoholintag göra så att man får blodbrist.
 Emellertid är det så, att storleken på de röda blodkropparna också kan bero på andra, ibland samtidiga, orsaker såsom vissa läkemedel (exempelvis mot epilepsi), rökning, brist på vitamin B12 eller folsyra, samt vissa relativt ovanliga blodsjukdomar. Det var nog därför din doktor föreslog dig att göra uppehåll med alkoholintaget under en månad för att kunna utesluta andra orsaker.
 I de 4 centiliter starksprit du tar finns det 12 gram alkohol. Om du dricker tio sådana glas per vecka blir det 40 centiliter. Dricker man mer än 120 gram alkohol eller 40 centiliter starksprit per vecka, vilket också motsvarar två flaskor vin eller tio starköl, räknas detta som en riskfylld förbrukning, där hälsan på många olika sätt kan påverkas negativt.
 Den positiva effekt för hälsan som man sett av måttlig alkoholförbrukning, såsom förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar, får man först över 70 års ålder och det rör sig i så fall om mindre än ett glas vin om dagen för män och ett halvt glas vin per dag för kvinnor.
 Den hälsokontroll du gjorde är – om du skulle vilja det – en bra utgångspunkt för en fortsatt diskussion med din läkare om hälsa, välbefinnande och alkoholintag.

Scroll to Top