Jag är en kvinna i 40-årsåldern som lever i ett fast förhållande sedan mer än 20 år tillbaka. Jag har tre barn i förhållandet. Jag har i flera års tid, omkring 10-15 år, haft besvär med blödningsrubbningar. Vid tiden då detta problem började åt jag p-piller.
För att försöka komma till bukt med problemet fick jag prova andra sorts p-piller utan resultat. Ett försök med hormonspiral gjordes, jag småblödde då i stort sett dagligen. Dessutom mådde jag fruktansvärt dåligt (ångest) av hormonspiralen. När jag sedan gick tillbaka till p-piller mådde jag dåligt av även dessa. Har sedan dess varit utan preventivmedel.
För fem år sedan fick jag diagnosen hypothyreos vilket jag dagligen tar Levaxin för. Tillfälligt blev blödningarna mer regelbundna. Sedan cirka två år tillbaka har mina besvär återkommit. Blödningen (som ej är lika riklig som en menstruationsblödning) börjar och håller på i en veckas tid för att sedan direkt övergå i en vanlig menstruationsblödning som håller på ytterligare en vecka. Därefter brukar jag vara blödningsfri i två veckor innan samma mönster börjar på nytt.
De senaste månaderna har min blödningsfria period krympt till en vecka. Till saken hör också att blödningen kan “triggas” igång vid samlag och fortsätter blöda tills menstruationen kommer. Jag sökte gynekolog för detta där jag tyvärr endast kände att läkaren inte förstod problemet eller tog det på större allvar.
Enligt honom så var det ju självklart att den blödningsfria perioden blir kortare då blödningstiden är längre. Enligt honom var det mer eller mindre bara att “gilla läget”. Undersökning och ultraljud visade inte några uppenbara fel. Han tyckte att jag skulle försöka med Cyklokaprontabletter för att förkorta blödningstiden eftersom jag motsätter mig att pröva hormonspiral igen. Om detta inte hjälpte skulle jag höra av mig igen för man kunde även pröva tabletter med gulkroppshormon.
Jag känner att jag inte vill gå tillbaka till honom eftersom jag upplevde att han inte förstod mig eller mitt problem. Hela situationen är ett enda stort problem i mitt liv. Det påverkar mitt samliv med min partner då det alltid finns en överhängande risk att jag börjar blöda vid samlag eller att det hindras av att jag redan blöder.
Vad ska jag göra? Finns det verkligen ingen lösning på detta problem? Är det korrekt att Cyklokapron kan minska blödningstiden? Jag trodde att man bara tog det vid rikliga menstruationer. Tabletter med gulkroppshormon – var det P-piller han menade eller är det något annat han menar? Kan man göra något kirurgiskt?
Gynekolog Kristina Billberg svarar:
Visst finns det fler alternativ till lösningar på ditt problem! Jag förutsätter att din gynekolog tagit cellprov och gjort en gynekologisk undersökning innefattande ultraljud så att orsaker till dina blödningar typ muskelknutor, cellförändringar eller cystor är uteslutna.
Vad beträffar gulkroppshormoner så har du redan gjort flera behandlingsförsök med hormoner som olika p-piller och hormonspiral och det verkar som om du inte mår riktigt bra på hormonella behandlingsmetoder varför det är tveksamt om en behandling med gulkroppshormoner skulle passa dig.
Detta är samma hormon som finns i hormonspiralen men man ger det i högre dos i tablettform och kan på så vis tunna ut slemhinnan i livmodern och minska blödningarna. Det är en ofarlig metod som är mycket använd och som brukar fungera bra på blödningarna men nackdelen är att en del kvinnor inte mår bra av själva hormonet. Detta märker man snabbt, så du skulle ju kunna pröva under tre månaders tid och sedan utvärdera det hela.
Cyklokapron minskar inte antalet blödningsdagar utan minskar bara blödningen i mängd.
Bestämmer du och din partner er för att ni inte tänker skaffa fler barn kan man tänka sig några olika kirurgiska åtgärder för att minska dina blödningar.
Det finns tre olika sätt man kan använda sig av för att påverka livmoderslemhinnan utan att ta bort själva livmodern. Alla tre är enkla dagkirurgiska ingrepp:
1. Via en sond införd i livmodern används mikrovågor för att förstöra slemhinnan.
2. Med hjälp av en ballong införd i livmodern cirkuleras hett vatten och på så vis förstörs slemhinnan.
3. Med ett speciellt instrument hyvlar man bort slemhinnan inuti livmodern.
1. Via en sond införd i livmodern används mikrovågor för att förstöra slemhinnan.
2. Med hjälp av en ballong införd i livmodern cirkuleras hett vatten och på så vis förstörs slemhinnan.
3. Med ett speciellt instrument hyvlar man bort slemhinnan inuti livmodern.
Alla metoderna syftar helt enkelt till att behandla bort livmoderslemhinnan så att blödningarna upphör. Det spelar inte så stor roll vilken metod man använder, principen är densamma.
Om man inte vill pröva någon av dessa metoder eller man har gjort det men inte fått förväntad effekt återstår möjligheten att operera bort livmodern, vilket är den sista utvägen om man vill bli av med sina blödningar. Detta är vanligtvis en enkel och riskfri operation men som med alla andra kirurgiska ingrepp finns det naturligtvis alltid en liten risk för komplikationer.
De kvinnor som haft blödningsproblem under lång tid brukar efteråt vara mycket nöjda med sitt beslut att genomgå en livmoderoperation. Jag rekommenderar dig att du igen diskuterar för- och nackdelar med de olika metoderna med din gynekolog